Консультаційний центр АВМ продовжує серію навчальних заходів в рамках Програми USAID AГРО «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні».

 

5 лютого відбувся вебінар «Робота МТФ у тижневому ритмі», де спікерка Лілія Іваноглу, експертка КЦ АВМ з годівлі ВРХ та управління молочнотоварною фермою розповіла як ефективно організувати технологічні процеси на молочній фермі та  роботу персоналу.

Учасниками заходу стали 35 ММСП, які займаються виробництвом молока і молокопродуктів у цільових областях: Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській та Черкаській.

Існує чимало факторів, які роблять молочну ферму успішною: сучасне обладнання, програма відтворення, здорові високопродуктивні тварини, програма годівлі тощо. Але вони нічого не варті без правильно організованої роботи на фермі та її виконання у тижневому ритмі згідно протоколів і технологічних карт. За словами експертки, найпершим розробляють організаційну схему на основі процесів, що відбуваються на фермі. Усе виробництво ділять на технологічні блоки, у кожному призначають відповідального менеджера. Організаційна схема чітко визначає всі процеси, їхні завдання і цілі та спонукає команду виконувати їх.

«Коли організаційна схема готова, наступний крок — визначити цілі та завдання для всіх  процесів, — зазначила Лілія Іваноглу. — Вони вказуватимуть на те, що потрібно зробити і коли, та цілі, яких має досягнути команда. За допомогою цілей вимірюється успіх чи невдача кожного процесу». Після того, як визначено цілі та завдання, розробляються протоколи —  інструкції з виконання завдань. Вони дуже важливі для того, щоб завдання щоразу виконувались правильно.

Більшість робіт на фермі, зокрема годівля і напування тварин, доїння, прибирання гною, виконується щоденно, оскільки пов’язані з постійними фізіологічними потребами тварин. Для виконання цих робіт працівники повинні працювати позмінно або з підмінною один одного. Натомість діагностика тільності, осіменіння, вакцинація, розчистка ратиць, згрупування, синхронізація охоти тощо – це періодичні технологічні заходи, які можуть виконуватися в тижневому, місячному, квартальному чи навіть річному ритмі. Чим більше тварин утримується на фермі, тим частішою повинна бути періодичність виконання цих робіт. Тому важливо розробити і впровадити технологічні карти робіт, згідно яких кожен робочий день буде організованим і послідовним, завдання розподілені погодинно, визначено відповідальних осіб.

А про те, як забезпечити якість виробництва молокосировини розповість Віталій Захарченко, експерт КЦ АВМ з розведення, відтворення, управління здоров’ям під час наступного вебінару з молочного скотарства, який відбудеться 19 лютого.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів Програми.

Для реєстрації на навчальні вебінари або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна