Багато, хто із фермерів утримує тварин в літніх таборах, багато хто робить це і взимку. Моціон для корів. Свіже повітря. Зниження витрат на догляд?

Чи справді все так просто? Розповідає Олександр Назарко, гендиректор Global Agro Finance.

Цілорічне ефективне утримання тварин в загонах без бетонованої поверхні можливе лише за рівня опадів <200 мм/рік. В іншому випадку тварини просто будуть потопати в грязьових ваннах!

Якщо у Вашому регіоні >200 мм/рік - Ви просто зобов’язані бетонувати поверхню в загонах, інакше стикнитесь із наступними проблемами:

  • Щоб забезпечувати хоч більш-менш нормальні умови, Ви будете змушені вичищати із загону дуже часто. І це вже не скрепер і людина, а маніту та камази. А як Ви знаєте, ціна палива зросла вдвічі за два роки і це дуже дорого.
  • На місце вивезеної землі (так-так, Ви будете вивозити не лише гній із загонів, а ще й землю) - треба постійно і багато додавати взамін, а її зовсім не просто дістати, та із кожним роком стає все важче (екологічні обмеження). І знову ж таки логістика — Ви маєте цю землю ,якщо десь і дістали, вантажити, возити, розрівнювати.
  • Мати запасні загони, щоб в час вичистки перемістити туди тварин, котрі будуть від цього неймовірно стресувати та втрачати в ефективності.
  • Солома - друге золото на фермі після гною! І цього золота Вам треба буде просто **ОВЕРБАГАТО**, а саме +/-7-10 кг в перерахунку на 1 фуражну корову на добу, в залежності від кількості тварин на вулиці та від того, на скільки там буде чисто.
  • Підвищена кількість копитних захворювань та захворювань вимені, на котрі Ви будете витрачати додаткові кошти та втрачати в продуктивність.


Нещодавно на молочнотоварній фермі спостерігав випадок некоректно спланованих загонів. Хоча вони були забетоновані та мали накриття, норми розміщення тварин не були враховані. Зона відпочинку фізично зроблена дуже тісною. Тому всі тварини не можуть лягти одночасно, в зоні дуже брудно. Кормо-гноєвий прохід прибирається раз на 2 тижні, що спричиняє проблеми із копитами в тварин.

Якщо Ви захочете збудувати загони належним чином та не втрачати кошти в майбутньому від перебудування вже існуючих потужностей - звертайтесь до нас за допомогою: Global Agro Finance , 066 611 7948, global.agrofinance@gmail.com.


Більше про роботу GLOBAL AGRO FINANCE на Facebook-сторінці.


Читайте також:

5 ПОРАД, ЩОБ МІНІМІЗУВАТИ ВТРАТИ ВІД ПТАХІВ НА ФЕРМІ