Чи не найпоширенішим видом сировини для закладання силосу є зелена маса кукурудзи, її основною перевагою є висока концентрація обмінної енергії. Так, в 1кг СР (сухої речовини) вміст обмінної енергії може сягати 11,5 МДж, що дозволяє порівнювати цей корм із зерном ячменю.
Завдяки високій енергетичній цінності використання кукурудзяного силосу дозволяє зменшувати частку концентрованих кормів у раціоні, не знижуючи при цьому його поживності для високопродуктивних тварин. Найбільш якісний за поживністю та поїданням силос одержують при збиранні кукурудзи в кінці молочно-воскової і восковій стиглості зерна, коли вологість зеленої маси становить 65- 70 % за достатньої кількості цукрів для утворення молочної кислоти. Скошувати кукурудзу потрібно на висоті 2-3-го міжвузля для отримання силосу високої продуктивної дії з оптимальним умістом клітковини.
Успіх силосування визначають три основні умови: сировина, силосні споруди, технологія.

Кукурудза зібрана в ранні строки (до молочно-воскової стиглості) має підвищений вміст цукру та велику вологість (до 85 %), що приводить до перекисання силосу. Крім того, під час збирання кукурудзи в ранніх фазах стиглості, з поля не добирають майже половину врожаю сухої речовини і, відповідно, енергії корму.
Правила якісного силосування:
Для якісного ущільнення силосної маси необхідно:
- вміст сухої речовини повинен становити 30-35%;
- довжина часток рослин після різки має бути 10-20 мм;
- структура кожної зернини повинна бути порушена, зернина роздроблена;
- тиск на площу контакту повинен складати не менше 2 бар;
- швидкість наповнення силосної конструкції повинна становити: шар завтовшки 0,8 м за годину.
Мінімізувати проникнення кисню повітря вглиб силосної маси. Кисень сприяє розвитку аеробних плісняв та дріжджів. Це приводить до утворення шкідливих для худоби речовин, значних втрат поживних речовин.
Мінімізувати розігрівання силосу, так як це призводить до значних втрат якісних показників.
