18 грудня відбувся завершальний вебінар в рамках першої серії навчальних заходів Програми USAID AGRO «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні». Вебінар був присвячений галузі вівчарства, де учасники обговорили ринкові перспективи продукції вівчарства, а саме вовни, м’яса та молока овець.

Слухачами стали понад 20 представників дрібних, малих та середніх господарств, які займаються вівчарством з цільових областей Програми. Спікеркою виступила Оксана Жулінська, старший науковий співробітник ІТСР «Асканія-Нова».

За словами спікерки, економіка вівчарства тримається на виробництві усіх можливих продуктів – високоякісної вовни, баранини та молока. Переважну більшість вовнової продукції виробляють одноособіники – у 2019 р. 926 т вовни отримали у господарствах населення і лише 147 т – в с/г підприємствах. Ті виробники, які стрижуть хорошу вовну, віддають її на переробку, отримують назад готову продукцію та реалізують її. Це більш економічно вигідно, аніж просто здавати її. Ціна на шерсть однакової якості коливається в залежності від сезону. Однак, навіть за вищої на внутрішньому ринку ціни, виробнику вдасться перекрити тільки третину собівартості продукції. Через це Україні явно бракує якісної вовни, оскільки власники невеликого поголів'я до 100 овець не готові заради малого валового настригу вкладати кошти у виробництво висококласної вовни, її стрижку і сортування.

Зменшення економічного значення вовнової продуктивності спонукає до переорієнтації напрямків розвитку вівчарства. Найбільш перспективними є використання потенціалу м’ясної продуктивності овець. У м’ясному вівчарстві основна увага приділяється виробництву м’яса ягнят і молодої баранини, яка в загальній вартості продукції цієї галузі становить понад 90%, з яких до 80% одержують за рахунок реалізації ягнят. Як зазначає Оксана Жулівська, аби конкурувати на ринку баранини та зайняти свою нішу українським аграріям необхідно робити суттєві кроки в напрямку якісної зміни поголів’я овець у господарствах. Це, в першу чергу, стосується генетики та породи тварин.

Наступні навчальні заходи в рамках реалізації Програми розпочнуться  з січня 2021 року.

Щоб стати учасником проєкту, потрібно заповнити форму: https://bit.ly/37wSpBM

За дельною інформацією звертайтесь: 067 445 2488,  Варич Аліна