Мухи завдають значних збитків тваринництву. Турбуючи  тварин, мухи спричиняють зниження надоїв, погіршення санітарної якості молочної продукції, а також псування  кормів. Дослідження довели, що негативні результати починаються вже з п’яти мух.

 

Безперервна роздратованість або, навпаки, апатія після декількох днів «переслідувань» з боку комах призводить до скорочення споживання корму і, як наслідок, помітно знижує надої. Фахівці молочної галузі стверджують, що в період активної життєдіяльності мух на фермах, господарство втрачає мінімум 1 літр з кожної дійної корови на добу. На додачу падає ще й жирність молока (приблизно на 0,1%) і погіршується санітарна якість продукції.

Корівниця , або польова муха живиться слизом з очей та ніздрів худоби  являється одним із проміжних живителів телязій. При масовому нападі кровосисних мух – жигалок  на велику рогату худобу молочна продуктивність знижується на 10-15 % , крім того  вони переносять велику кількість збудників хвороб, наприклад личинки вольфартової мухи спричиняють міази, які часто призводять до загибелі тварин, що в результаті дає негативні економічні наслідки збільшуючи ветеренарні рахунки та втрату якісного молока, відкушуючи шматок  вашого прибутку.

Фермери ведуть постійну боротьбу з мухами, ліквідуючи   місця масового розмноження мух, регулярно очищають  приміщення і вигульні загони від залишків корму та гною. Ряд досліджень показав, що потрібно всього 1 кг гною для розмноження 1000 мух.

Топові поради фахівців для боротьби з мухами:

  • Створити несприятливі умови для розмноження мух. Щоб активно розмножуватись, мухам потрібні тепло, волога та світло. Яйця більшості мух найкраще дозрівають при 30–35 ºС. Їхній розвиток гальмується, якщо температура нижче 16 ºС. Ідеальна вологість — 25–65%. Доведено, що здатність до відтворення знижується, якщо мухам недостатньо світла. Вони не люблять циркулююче повітря, що можна забезпечити завдяки вентиляторам.
  • Визначити місця розплоду мух. Якщо їх очистити, цикл відтворення буде розірвано і популяція мух істотно зменшиться. Так, залишки корму та гній, які збираються навколо станків із тваринами, — ідеальне місце для відкладання яєць, особливо якщо вони вологі. Нерідко яйця можна знайти в щілинах у стінах приміщень.
  • Визначити місця відпочинку мух, щоб знати, де розмістити контактні інсектициди. Мухи найчастіше сідають на вікна, стелю,лампи.У цьому  випадку контролювати їх допоможуть клейкі стрічки, пастки та спеціальні розчини для обприскування поверхонь.
  • Стежити за гігієною. Визначивши основні місця розплоду мух, завжди підтримуйте там чистоту та регулярно проводьте дезінфекцію інсектицидами.
  • Використання пасток. На сьогоднішній день один із найдешевших способів. На фермах можна використовувати клейкі,електричні та механічні пастки, вони є більш безпечніші ніж хімічний спосіб регулювання чисельності мух.
  • Використання інсектицидів.Одним із найефективніших методів контролю мух є контактні інсектициди. Отруйні речовини наносять на стелі, стіни та інші поверхні, де мухи відпочивають. Комахиконтактують з інсектицидами і помирають. Використання вушних бирок з інсектицидом для корів.
  • Регулятори росту комах.Кормові добавки з регуляторами росту комах.
  • Біологічний контроль. Використання природніх ворогів популяції жигалок є одним із найбезпечніших способі їх знищення.