28 травня експерти Консультаційного центру АВМ провели практичний семінар з козівництва в рамках реалізації проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні» , що підтримується Програмою USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» (АГРО).

Семінар відбувся на базі господарства «Лісова коза» (с. Підлісне, Кіровоградська обл.) – племінного репродуктора та одного з найбільших господарств в Україні, де розводять молодняк племінних кіз Альпійської породи. Учасниками заходу стали близько 20 мікро, малих і середніх господарств, які займаються козівництвом у цільових областях проекту.

Захід розпочав Сергій Григір, директор ТОВ «Лісова коза», який у вітальному слові поділився історією господарства та передовим досвідом у розведенні молочних кіз, переробці молока та виробництві натурального козиного сиру.

Мар’ян Троцький, голова правління  ГС «Вівчарство та козівництво України» презентував кращі практики годівлі і ветеринарного догляду тварин, які сприяють виробництву молока високої якості та безпечності. Також експерт розповів про основні законодавчі вимоги до дрібнотоварного виробництва молока, простежуваності процесу переробки, порядок поводження з побічними продуктами.

Тему продовжила Наталія Якименко, заступниця голови ГС «Вівчарство та козівництво України», яка розповіла про формування маркетингового ланцюга готової продукції – якість та логістика продукції, ефективне налагодження продажів, участь дрібнотоварних виробників у ярмарках та ринках, отримання прибутку. А директорка компанії «СмартБіоЛаб» Вікторія Кучерявенко, акцентувала увагу на питанні своєчасної діагностики інфекційних хвороб кіз як запоруки успішного ведення козівництва.

Після лекційної частини учасники семінару відвідали виробничі потужності «ТОВ «Лісова коза», де ознайомилися з усіма виробничими блоками, технологіями розведення і утримання кіз Альпійської породи. Ознайомчий тур господарством закінчився знайомством з роботою сироварні, де виробляють м’які та напівтверді сири з козиного молока під власною торгової маркою, а також дегустацією.

* Проект орієнтований на розвиток мікро, малих і середніх підприємств, які займаються тваринництвом у восьми цільових областях України – Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській, Черкаській. Реалізація сприятиме підвищенню продуктивності ММСП, , збільшенню обсягів виробництва і продажу продукції тваринництва за міжнародними стандартами якості та безпечності, впровадження міжнародних практик біобезпеки і зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.