У свинарстві велике значення має порода обрана для розведення, хороші спадкові ознаки потомства і система утримання. Однак, навіть найвища ступінь цих показників не дасть потрібного результату, якщо неправильно організувати годівлю. Про це говорили учасники навчального вебінару «Ефективна відгодівля свиней», який відбувся 12 лютого в рамкам Програми USAID AГРО «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні». Близько 30 ММСП, які займаються свинарством долучилися до обговорення теми заходу.

Спікерка Тетяна Чорнозуб, незалежний науковий консультант з питань відтворення свиней та андрології розповіла, що ефективна відгодівля свиней залежить від менеджменту, належних умов утримання, ветеринарного стану, генетичного потенціалу, стратегії відгодівлі. Метою відгодівлі є дорощування поросят до встановлених вагових кондицій, а саме до 115–120 кг за 160–175 діб.

Однією з передумов досягнення цієї мети є забезпечення свиней повноцінними якісними гроверним та фінішним кормами з високим вмістом поживних якостей. Як зазначила експертка, важливо дотримуватися дисперсності корму, тобто ступеню перетравлюваності і засвоюваності інгредієнтів корму. Так, відгодівля свиней кукурудзою помелом 0,1 мм може призвести до зниження добових приростів (617 г) порівняно з тими, які можна отримати від годівлі кукурудзяною дертю помелом 1,8 мм (725 г).

Крім того, на здоров’я свиней, їхній апетит, засвоєння поживних речовин, поведінку під час споживання корму можуть впливати умови утримання та мікроклімат цеху відгодівлі. Зокрема, неправильно облаштована система вентиляції призводить до загазованості повітря, що, в свою чергу, провокує агресивну поведінку тварин, зниження споживання корму та погіршення якості м’яса забійних свиней. Також експертка додала про інші особливості організації годівлі – контроль цілодобову наявність корму, розташування годівниць біля стіни боксу зі фронтом годівлі щонайменше 30 см та площа станка 0,5–0,7 м2/гол. Дотримання умов організації годівлі  сприятиме швидшому та оптимальному досяганні забійної ваги, що забезпечить максимальний прибуток.

Наступні актуальні теми вебінарів зі свинарства будуть розміщенні на сайті http://avm-kc.org.ua та FB-сторінці.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів Програми.

Для реєстрації на навчальні вебінари або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна