26 лютого відбувся вебінар «Раціони та специфіка годівлі ДРХ» в рамках реалізації проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні», що підтримується Програмою USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» (АГРО).

Учасниками заходу стали понад 40 ММСП, які займаються козівництвом і вівчарством у цільових областях проекту: Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській та Черкаській.

Правильно годувати кіз і овець означає регулярно давати їм таку кількість корму, яка б забезпечувала нормальну вгодованість і високу продуктивність.

За словами спікера Миколи Приймака, практикуючого лікаря ветеринарної медицини та консультанта з козівництва, найвигідніше утримання овець та кіз – на пасовищі. Для випасу слід використовувати сухі ділянки з низьким і густим різнотрав’ям. Іноді трави на пасовищах не вистачає – тоді, а особливо взимку, раціон необхідно доповнювати грубими (сіном, соломою) та соковитими кормами (силос, коренеплоди, баштанні), концентрованими кормами, макухою, висівками. Також деяку частку раціону можуть займати харчові відходи.

Грубих кормів кожній козі треба давати не менше 1 кг і не більше 2,5–3 кг на день. Найбільш охоче кози поїдають лугове сіно та солому з бобових, вівсяних та ячмінних рослин. Половину добової норми сіна можна замінити віниками (висушені деревні гілки з листям). Зазвичай солому не згодовують у чистому вигляді – її ріжуть і змішують із зерновою дертю, висівками.

Кращим соковитим кормом для кози в літній період є зелена трава, в стійловий період - кормовий буряк, картопля, капуста, різні відходи від овочів. Добовий раціон дорослих тварин містить до 3 кг сирих коренеплодів у подрібненому вигляді, а у раціоні молодняка – до 1 кг. Причому вівцям краще згодовувати відварені коренеплоди.

Значну частину раціону кіз і овець з моменту вигорання трави на пасовищах і до настання нового пасовищного сезону становить силос. Дорослим тваринам можна згодовувати до 3 кг силосу на добу. Зернові та бобові корми рекомендується згодовувати у розмолотому вигляді. Також розмелювати необхідно висівки і макуху.

Наступні актуальні теми вебінарів зі свинарства будуть розміщенні на сайті avm-kc.org.ua  та FB-сторінці.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів Програми.

Для реєстрації на навчальні вебінари або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна