Учасники Програми USAID AGRO «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні» обговорили тему організації відтворення стада ВРХ під час навчального вебінару, який відбувся 2 грудня.

Спікер Віталій Захарченко, провідний ветеринарний лікар, експерт КЦ АВМ з розведення, відтворення, управління здоров’ям розповів про цільові показники для оцінку стану відтворення на господарстві, презентував алгоритм відтворення стада та технологічну карту робіт техніка штучного осіменіння у тижневому ритмі.

До обговорення долучилися близько 50 керівників та спеціалістів ММСП, які займаються виробництвом молока і молокопродуктів у цільових областях: Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтвській та Черкаській.

Так, експерт наголосив на важливості підтримання цільових показників відтворення стада телиць, що є запорукою ефективності молочного бізнесу. Наприклад, допустимий цільовий індекс осеменіння становить <1,8, частка тільних телиць у стаді повинна досягати понад 25% від кількості фуражних корів, а кількість неплідних телиць у віці старше 15 місяців повинна мати нульове значення.

Також спікер зауважив, що однією з найпоширеніших проблем серед молочних господарств є неплідність корів. Серед основних причин виділяють незбалансована годівля, занадто раннє запліднення телиць, використання неякісних спермоматеріалів, неправильна організація штучного осіменіння. Економічні збитки спричинені неплідністю корів можуть становити від 3,19 до 5,41 дол. США на одну корову на рік. Покращити рівень тільності у стаді можливо завдяки постійному аналізу показників відтворення (заплідненість залежно від техніки штучного осіменіння, протоколу синхронізації, кількості осіменінь, сперми бугая тощо); впровадженню технологічних карт робіт у тижневому ритмі, застосування схем синхронізації неплідним коровам та їх чітке дотримання.

Це був заключний вебінар з першої серії навчальних заходів для представників дрібного, малого та середнього молочного бізнесу. «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні» є річною програмою. Оновлена інформація, календар наступних навчальних заходів публікуватиметься на нашому сайті http://avm-kc.org.ua та FB-сторінці . 

Щоб стати учасником проєкту, потрібно заповнити форму: https://bit.ly/37wSpBM

За дельною інформацією звертайтеся: 067 445 2488,  Варич Аліна