29 червня відбувся практичний семінар зі свинарства в рамка реалізації проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні», що підтримується Програмою USAID АГРО. Учасниками заходу стали 35 ММСП, які займаються свинарством у цільових областях.

У вітальному слові, Аліна Варич, координаторка проекту від Консультаційного центру АВМ, розповіла учасникам про цілі та задачі проекту, а також про досягнуті результати та їх вплив на галузь тваринництва.

Ігор Святний, експерт зі свинарства ТОВ «Профімікс», презентував кращі практики годівлі свиней у групах дорощування і відгодівлі. Експерт розповів про раціональні підходи в організації годівлі поросят, щоб досягти цілей дорощування, а саме 450 г/добу середньодобового приросту, конверсії корму 1,8 та падежу поросят менше 4%. В свою чергу, для поросят на відгодівлі ключовими є низькопротеїнові раціони. 

Тему продовжив Володимир Чаркін, лікар ветеринарної медицини та директор ТОВ «ДКФІД», який розповів про інструменти впливу на покращення перетравлюваності та засвоюваності у свиноматок. Серед універсальних рішень експерт зазначив прискіпливе дотримання технологій утримання, годівлі та репродукції  свиней; біобезпека кормів та водопостачання; балансування раціонів відповідно до генетичних потреб свиноматок, а також своєчасне застосування кормових добавок: ферментів, пробіотиків та пребіотиків.

Тетяна Чорнозуб, незалежна наукова консультантка з питань відтворення свиней та андрології говорила з учасниками про товщину шпику як маркерного показника їхньої відтворювальної здатності. Експертка презентувала навчальний відеоролик, де провела практичний майстр-клас з демонстрацією різних методів визначення кондиції тіла свиноматок на одному з передових свиногосподарств.

Юрій Свистун, менеджер з технічної підтримки генетики PIC в Україні детально розповів про особливості роботи на осіменінні, супоросності та опоросі з ремонтною свинкою. Як зазначив експерт, вирощування ремонтних свинок згідно технології забезпечить максимально високі показники на репродукторі. А тому запорукою здоров’я майбутньої свиноматки є правильна акліматизація, ефективна програма реєстрації і стимуляції охоти, а також правильний менеджмент опоросу.

Консультаційний центр АВМ продовжує серію навчально-консультаційних заходів. Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів Програми.

Для реєстрації на навчальні заходи або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна.