27-29 серпня у місті Любляна (Словенія) відбулася Європейська регіональна конференція зі сприяння наданню допомоги постраждалим від протипіхотних мін та розвитку співпраці. До якої у складі української делегації долучився Василь Утинкевич, консультант-технолог в молочному скотарстві Консультаційного центру АВМ (КЦ АВМ), ветеран війни з статусом інваліда внаслідок бойових дій.

Учасники конференції мали змогу обговорити нагальні питання, а також зробити свій внесок у розробку нового плану дій, який буде прийнятий на Саміті (24 листопада 2024 р.) SIEM REAP – ANGCOR, щодо світу, який вільний від мін на період 2025-2029 років.

Надважлива тема об’єднала делегатів від урядів і неурядових організацій таких країн — України, Словенії, Хорватії, Албанії, Сербії, Таджикистану, Боснії і Герцеґовини, Камбоджі, а також міжнародних організацій.

Під час деяких обговорень Україна була у центрі уваги, як воююча країна, яка вимушена захищатися від агресора росії. 

Від Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Олександр Рябцев представляв Секретаріат Національного органу з питань протимінної діяльності, що відповідає за збір та верифікацію даних щодо інцидентів та постраждалих від мін та вибухонебезпечних залишків війни в Україні.

Саме за сприяння вищезазначеного управління запрошеним експертом від України став  Василь Утинкевич, ветеран війни з статусом інваліда внаслідок бойових дій, який представляв Асоціацію виробників молока, як організацію, яка пропонує підтримку молочному бізнесу та фермерам в умовах війни, що триває. 

Варто зауважити, що саме працівники аграрної сфери за час повномасштабного вторгнення в Україну зазнали найбільше мінно-вибухових травм серед цивільного населення.

За освітою Василь Утинкевич ветеринарний лікар, у галузі сільського господарства працює з 2009 року. З початку 2023 року прийняв рішення вступити до лав ЗСУ, під час бою отримав важке поранення, яке призвело до високої ампутації ноги. Переніс 12 операцій, а потім реабілітацію. 

 «Нещодавно я повернувся до своєї справи в компанію Консультаційного центру АВМ (КЦ АВМ). Мене забезпечили всім необхідним для роботи. У компанії  налагоджена співпраця із Міністерством оборони, дуже велику увагу вони приділяють підприємствам, які постраждали внаслідок війни, зокрема, забезпечують ветеринарними препаратами та іншими засобами. На жаль, багато угідь знаходиться у небезпечних зонах  замінованих, потрібен час для їх відновлення. 

Попри складні умови ми продовжуємо діяльність по всій території  України, бо це дуже важливо для економіки України, — у ході своєї промови розповів він.  Насправді моя робота це як продовження реабілітації, я себе там добре почуваю і знаю що буду максимально корисний».

«За результатами конференції учасники Європейської регіональної конференції висловили готовність посилити підтримку оборонного відомства України у протидії забрудненню території нашої країни мінами та вибухонебезпечними залишками війни, підвищенню обізнаності населення щодо загроз, пов’язаних з ВНП, а також надання допомоги постраждалим від мінно-вибухових травм», — повідомляє Головне управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки.

Конференція проводиться завдяки підтримці, наданій в рамках глобального проекту, що фінансується Радою Європейського Союзу (ЄС) для підтримки імплементації Конвенції та Плану дій в Осло. Конференція проводиться за технічної підтримки Групи імплементаційної підтримки Конвенції (ISU).

На фото: Василь Утинкевич з учасниками заходу

Джерело фото: European Regional Conference: Advancing Victim Assistance and Cooperation


Довідка: Оттавська конвенція або Конвенція про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їх знищення (англ. Convention on the Prohibition of the Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and on their Destruction) — міжнародна угода (договір, конвенція), спрямована на припинення використання протипіхотних мін як одного із засобів збройної боротьби. Ухвалена на дипломатичній конференції в Осло 18 вересня 1997 і відкрита для підписання в Оттаві 3-4 грудня 1997 року. Конвенція набрала чинності 1 березня 1999.

 Україна підписала конвенцію у лютому 1999 року у Нью-Йорку. Ратифікація договору Верховною Радою відбулася 18 травня 2005 року.

Консультаційний центр АВМ