Як систематизувати та оптимізувати роботу молочної ферми? Як знайти та виправити помилки і підвищити ефективність? Рішення є: Міжнародна фінансова корпорація за підтримки Міністерства фінансів Австрії спільно з Асоціацією виробників молока та компанією «Пьотінгер Україна» створили Референтну модель молочної ферми в Україні. Це еталонна операційна модель, побудована на кращих світових практиках. 

Протягом чотирьох років випробувань референтна модель та її елементи були впроваджені на 230 молочних фермах та довели свою ефективність. У більшості господарств покращились якість молока, структура, здоров'я та ін. показники, зросла продуктивність: в різних господарствах - від 13% до 60%, в окремих випадках - удвічі.  

Суть референтної моделі МТФ 

* Впровадження референтної моделі розпочинається з діагностики поточного стану операційної моделі ферми, порівняння її із Референтною моделлю та формування бачення цільового стану (стратегії розвитку ферми).  Залежно від стратегії розвитку визначаються ініціативи, які в кожному бізнес процесі стануть місточком від поточного до цільового стану операційної моделі та бажаних результатів. 

* Модель охоплює 15 груп бізнес-процесів.  Як правило, це документи з фотографіями, які в деталях описують конкретні кроки залежно від напрямку впровадження.  Основний акцент зроблений на технологічних процесах. Одночасно присутні управлінські протоколи, які включають аспекти планування, обліку і звітності, менеджменту персоналу, управління інвестиціями та фінансами. 


Навіть мінімальне втручання в процес доїння – опис процедур / протоколів, розміщення їх на видному місці та чітке виконання - відразу позитивно впливає на якість молока. 


* Велика увага приділена формалізації бізнес-процесів та контрольних процедур у них. Це сприяє однозначному розумінню вимог процесу, ролей та відповідальності, системному їх виконанню, і, як наслідок, забезпечує стабільний бажаний результат.  


Формалізація процесів – важливий крок до прозорості бізнесу, що дає переваги в залученні інвестицій, партнерів. 


Більше про референтну модель молочної ферми розповість наш консультант з управління ефективністю МТФ Катерина Дудка під час Міжнародного молочного конгресу 3-4 листопада. Крім того, практичним досвідом впровадження та результатами роботи моделі поділяться представники господарств.  

Долучайтесь! Реєстрація на конгрес за посиланням: dairycongress.org 

На базі сайту MilkUA.info вже опубліковано декілька бізнес-процесів з референтної моделі, по яким викладено основну інформацію та інструменти для загального користування всіх зацікавлених. Серед них: Управління годівлеюУправління комфортом та інфраструктуроюУправління доїнням та зберіганням молока та Управління здоров’ям.