Як забезпечити правильний баланс у годівлі, визначити потреби в добавках і що робити, якщо корови відмовляються від корму? Артем Арутюнов, нутриціолог та експерт кормовиробництва КЦ АВМ та GAF, продовжує ділитися корисними порадами та рекомендаціями для ефективної організації годівлі.
— Як оптимізувати витрати на годівлю, не знижуючи продуктивності?
— Перш за все, варто приділяти особливу увагу заготівлі кормів власного виробництва.
Я часто акцентую на цьому увагу, тому що це важливо не тільки для стабільності доходу та розвитку ферми, а й відіграє ключову роль у забезпеченні здоров'я, відтворення та розвитку ваших тварин.
Для оптимізації витрат на годівлю без зниження продуктивності тварин необхідно налагодити ефективний менеджмент у блоках годівлі, утримання та доїння.
Контрольні точки у блоці годівлі:
Контрольні точки у блоці утримання:
Контрольні точки у блоці утримання:
— Чи потрібна автоматизація годівлі?
— Людський фактор залишається завжди, але наша мета зменшити цей вплив.
Максимально налагодити процес у тому числі за рахунок автоматизації, завантаження та розвантаження кормів за допомогою кормозмішувача та програми управління процесу «годівлі».
Приготування комбікорму також потребує автоматизації.
— Як визначити які вітамінно-мінеральні добавки потрібно додавати?
— Є кілька варіантів, але перш за все, за станом тварини буде видно, чого їй не вистачає. Як один із варіантів, можна провести біохімію крові та визначити, що саме необхідно. Однак, слід пам'ятати, що тварина — це живий організм, в якому постійно відбуваються зміни.
З практики я радив додавати вітамінно-мінеральні добавки сухостійним та новотільним коровам, а дійним коровам — коли продуктивність перевищує 30-33 кг молока в середньому по стаду. Крім того, рішення щодо використання добавок та їх складу може бути індивідуальним для кожної ферми.
— Що робити, якщо корови відмовляються від корму або їдять недостатньо?
— Насправді зниження споживання корму може бути спричинене декількома факторами:
Ці всі фактори мають неабиякий негативний вплив та потребують постійного контролю.
— Чи можна використовувати побічні продукти (жом, мелясу, пивну дробину, висівки) у раціонах?
— Продукти переробки буряку на цукр, ячменю на пиво, кукурудзи, пшениці або жита на спирт чи пшениці на муку — залишають кормові відходи, які ефективно використовуються у тваринництві. Ці побічні продукти покращують раціони тварин не тільки по поживності, а ще додають смакові властивості, що стимулює до більшого споживання корму та продуктивності.
Однак важливо, щоб усі ці корми були технологічно правильно застосовані у годівлі тварин та, що найголовніше, стабільними за наявністю та якістю протягом тривалого часу.
Завдяки цим крокам можна досягти стабільного розвитку ферми, зберігаючи економічну вигоду без втрати продуктивності. При цьому вкотре наголошуємо кожна молочнотоварна ферма особлива і підхід має бути індивідуальним. Для налагодження процесів на фермі звертайтеся в Консультаційний центр АВМ.
Контакти: тел. +38 (093) 608 71 87 , ел. пошта zyateva@avm-ua.org.
Консультаційний центр АВМ