Ні для кого не секрет, раціональне харчування – основа здоров’я та продуктивності тварин. Про взаємозв’язок неякісної годівлі та виникнення ацидозу та кетозу в корів? Як збалансувати раціон для профілактики захворювань? Як збільшити вміст білка та жиру в молоці? У цьому матеріалі Артем Арутюнов, нутриціолог та експерт кормовиробництва КЦ АВМ та GAF, відповідає на ці та інші найпоширеніші питання щодо годівлі, аби допомогти вам ухвалювати правильні рішення.

— Які методи найкраще підходять для оцінки якості кормів?

Оцінка якості корму насамперед проводиться органолептично, але найкращий метод – це відбір середньої проби з силосних траншей або курганів та направлення зразків у спеціалізовані лабораторії. На території України є достатня кількість лабораторій для аналізу кормів.

— Як підвищити рівень білку та жиру в молоці?

Питання підвищення рівня білку та жиру в молоці являється актуальним для молочних ферм.

Підвищення жиру в молоці корів:

  • Балансування раціону: необхідно звертати увагу на рівень неструктурних вуглеводів, ефективної клітковини, яка робить раціон та роботу рубця стабільним. Структурну клітковину ми можемо перевірити за допомогою пенсільванських сепараційних сит;
  • Оптимізація рівня білка, особливо розщеплюваного у рубці (RDP);
  • Виробництво власних кормів (силос, сінаж, сіно та солома), які повинні бути не тільки якісні, а ще й мати високий показник перетравності клітковини;
  • Корегування вмісту сирого жиру в раціоні;
  • Збалансування раціону за вмістом перетравної клітковини.

Підвищення білку в молоці корів:

  • Коригування вмісту сирого протеїну в раціоні;
  • Коригування вмісту розщеплюваного протеїну в рубці;
  • Коригування вміст байпасного протеїну в раціоні;
  • Балансування вмісту метаболічного лізину та метіоніну в раціоні.

Причини виникнення кетозу в корів?

Кетоз — це хвороба, що виникає на початку лактації внаслідок порушення обміну речовин (негативного енергетичного балансу) і характеризується підвищенням у крові сполук, які мають назву кетонові тіла (бета-гідроксибутират, ацетоацетат та ацетон).

Якщо простіше, основна причина - це порушений енергетичний та білковий баланс організму тварини!

Ось кілька чинників, що є наслідком порушення обміну речовин і впливають на здоров’я тварин, викликаючи кетоз:

  • надмірна вгодованість корів > 3,5 бала у сухостійному періоді та перед запуском;
  • різка зміна вгодованості після отелення, > 0,5 бала;
  • корови із недостатньою масою тіла, а саме < 2,75 бала вгодованості;
  • хворі тварини, які переходять у сухостійний період, наприклад, проблеми з ратицями;
  • до групи ризику розвитку кетозу належать корови як першої лактації, так і дорослі тварини ,особливо ті, які мали до цього проблеми з порушенням обміну речовин;
  • неякісно збалансований раціон по енергії або протеїну;
  • неякісні корма, наприклад, ті, що мають токсини або масляну кислоту;
  • неякісно підготовлені корма, зокрема, неякісно подрібнений грубий корм (сіно або солома), що призводить до сортування раціону на кормовому столі;
  • низький рівень менеджменту роботи із кормами призводить зниження рівня споживання кормів коровами та до захворювань на кетоз та інші післяродові захворювання;
  • низький рівень споживання корму (загальнозмішаного раціону) у корів під час транзитного періоду.

      —  Причини виникнення ацидозу  в корів?  

Ацидоз рубця або молочнокислий ацидоз — захворювання, що характеризується накопиченням у рубці надлишкової молочної кислоти, зниженням рН умісту рубця до 4,6 і нижче. Румінальні ацидози належать до аліментарних (спричинених неправильною годівлею) порушень процесу травлення у передшлунках.

Причини:

  • неоптимальний вміст структурних вуглеводів в раціоні;
  • вміст НДК основних кормів < 20% від сухої речовини раціону;
  • вміст неструктурних вуглеводів > 42% від сухої речовини раціону;
  • вміст ферментованого крохмалю понад 22% від сухої речовини раціону;
  • сортування кормів на кормовому столі;
  • якість подрібнення грубих кормів;
  • недостатній фронт годівлі;
  • завищення вологість раціону;
  • якість кормів;
  • збільшений відсоток розщеплюваного протеїну в раціоні.

    —  Як корегувати раціон, щоб запобігти кетозу чи ацидозу в корів?

Перш за все потрібно визначити етап на якому виникає проблема, а саме в період лактації або в період, коли корова припиняє доїтися, переходить у стадію запуску та входить у сухостійний період.

Основна проблема кетозу в корів після отелення — порушення енергетичного та білкового балансу. Якщо корови мають надмірну вгодованість до кінця лактаційного періоду, слід сформувати групу дійних корів і скоригувати раціон, зменшивши енергетичну цінність для нормалізації балу вгодованості. Те саме стосується тільних теличок, якщо вони набирають зайву вагу.

Якщо вгодованість завищена у корів чи тільних телиць, які знаходяться у сухостійному періоді, потрібно обережно підходити до балансування раціону, щоб не зробити ще гірше, але енергію яка поступає з раціону потрібно контролювати.

Для зменшення проблем у сухостійному періоді можна додатково використовувати захищений холін, ніацин та монензин натрію за 21 день до та після отелення. Обов'язково слід контролювати споживання сухої речовини коровами та нетелями в сухостійний період, а також у новотільних корів. Основні корми, такі як силос або сінаж, не повинні містити масляної кислоти чи токсинів. Грубі корми (сіно та солома) також мають бути вільними від токсинів і потребують якісного подрібнення до довжини 2-4 см.

Ацидоз рубця корів може бути субклінічним та клінічним.  Клінічний ацидоз може призвести до летального результату в корів, однак це трапляється рідше. Частіше всього ми зустрічаємо субклінічний ацидоз та він дає більш зрозумілі наслідки по здоров’ю тварин після двох-трьох місяців використання «проблемного» раціону. Хоча по жиру в молоці ви можете побачити раніше.

Для запобігання ацидозу рубця потрібно:

  • збалансувати раціон за вмістом структурних вуглеводів - клітковина;
  • збалансувати раціон за вмістом неструктурних вуглеводів – крохмаль та цукор;
  • забезпечити оптимальну ступінь подрібнення кормосуміші;
  • забезпечити оптимальну структуру, однорідність та вологість корму;
  • забезпечити оптимальний фронт годівлі.

Ми й надалі розбиратимемо ключові питання щодо раціонів, поживності кормів та ефективного менеджменту. Слідкуйте за нашими публікаціями – попереду ще більше корисної інформації, зокрема, розповімо:

  • Як оптимізувати витрати на годівлю, не знижуючи продуктивності?
  • Як визначити які вітамінно-мінеральні добавки потрібно додавати?
  • Що робити, якщо корови відмовляються від корму або їдять недостатньо?
  • Чи можна використовувати побічні продукти (жом, мелясу, пивну дробину, висівки) у раціонах?

Годівля ВРХ це індивідуальний процес, який потребує комплексного підходу та врахування особливостей вашого господарства. Якщо маєте питання — звертайтеся, і ми допоможемо знайти оптимальні рішення для вашої ферми!

Контакти: тел. +38 (093) 608 71 87 , ел. пошта zyateva@avm-ua.org.

Консультаційний центр АВМ