2-3 жовтня відбулася онлайн-конференція «Об'єднуючи зусилля задля забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин в Україні», приурочена до Всесвітнього дня сільськогосподарських тварин. До заходу долучилися представники Центру ветеринарного обслуговування (ЦВО).

Дводенна конференція передбачала доповіді представників компетентних органів країн ЄС (Данія, Словенія, Департамент Єврокомісії з благополуччя тварин DG SANTE), Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, агро-асоціацій, зокрема й Асоціації виробників молока, з метою підвищення рівня обізнаності представників різних секторів, у тому числі молочного, щодо вимог гармонізації національного законодавства щодо благополуччя с/г тварин відповідно до вимог ЄС та впровадження вимог щодо благополуччя тварин під час їх утримання, забою та транспортування.

Під час вітального слова Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, зауважив про важливість чіткого окреслення державою напрямків та пріоритетів впровадження принципів благополуччя тварин. Українські агровиробники мають розуміти, як це відбуватиметься на практиці. Зокрема, які наступні практичні кроки треба зробити державі та підприємцям, щоб досягти стандартів ЄС.

Манон Шуперс, міжнародна експертка програми Quality FOOD Trade Program та співдиректорка SAFOSO AG, зауважила про готовність QFTP у наданні  консультацій щодо гармонізації українських законодавчих норм з вимогами ЄС.

Загалом в ході першої сесії конференції закордонні спікери представили «Нормативно-правову базу та досвід ЄС щодо забезпечення благополуччя сільськогосподарських тварин».

Під час другої сесії, 3-го жовтня, національні експерти говорили про важливі аспекти на шляху впровадження Україною вимог щодо благополуччя сільськогосподарських тварин.

Перш за все розглянули — законодавче підґрунтя; обов’язки операторів ринку, які утримують, транспортують та здійснюють забій сільськогосподарських тварин; обговорили стан впровадження системи державного контролю за благополуччям сільськогосподарських тварин в Україні та багато інших важливих питань на шляху гармонізації українського законодавства зі стандартами ЄС.

Євроінтеграційний Наказ про благополуччя сільськогосподарських тварин в Україні набуде чинності з 01.01.2026, але рухатися у цьому напрямку потрібно вже сьогодні, задля успішного майбутнього молочної галузі України на міжнародній арені.  

Сергій Таранюк, керівник Центрів ветеринарного обслуговування (ЦВО) зауважує:

«Рух України до Європейського союзу передбачає з поміж іншого і рух до синхронізації законодавства в галузі тваринництва, вимог до якості та безпечності вироблених продуктів, вимог до правильного поводження з тваринами та їх благополуччя. Щоб потім нормально працювати і мати змогу реалізувати свою продукцію господарства України мають відповідати всім нормам, які діють в Європейському союзі.

Основним меседжем конференції до власників/керівників тваринницьких господарств України є – Починайте роботу на своїх господарствах вже ЗАРАЗ, до вступу в силу законодавчих документів (01 січня 2026 року або через рік після скасування воєнного стану). Таким чином ви поступово, і з меншими одночасними витратами коштів зможете привести стан свого господарства до відповідності євронормам. Тому що, після вступу в дію Закону та Наказів, невідповідність Євронормам може спричинити до повної зупинки роботи господарства і на виправлення ситуації потрібно буде покласти дуже багато зусиль і коштів.

Спеціалісти ЦВО і КЦ АВМ йдуть в ногу з часом, і починаючи з 2023 року:

  • проходять тренінги по впровадженню євроінтеграційних норм на молочнотоварних ферми;
  • вивчають методику проведення передаудитів на отримання господарством «Еврономера»;
  • долучаються до різних проєктів і програм по впровадженню передових технологій роботи МТФ;
  • при роботі з господарствами виробниками молока постійно проводять навчальну та роз’яснювальну роботу.

Тож давайте разом рухати тваринництво України до кращого майбутнього». 

Захід організовано за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), у співпраці з Мінагрополітики та Держпродспоживслужбою.

Консультаційний центр АВМ