Спека та висока вологість у повітрі зазвичай корегує якість корму та знижує поживність та його привабливість для споживання та підтримання продуктивності корів.
Чому в спекотну погоду критично важливо посилити увагу до менеджменту кормів? Як запобігти їхньому нагріванню щонайменше протягом 24 годин на кормовому столі? Як стабілізувати споживання сухої речовини та утримати продуктивність? На ці та інші запитання відповідає Артем Арутюнов, нутриціолог та експерт кормовиробництва КЦ АВМ та GAF.
«Усі господарства, з якими ми працюємо, ставлять у пріоритет під час сезону заготівлі кормів (силос, сінаж, сіно, солома) — заготовити максимально якісний корм. Іноді, через погодні умови чи інші обставини, доводиться частково жертвувати поживністю, але якість, яку можемо зберегти щонайменше протягом 12 місяців, не можна ігнорувати», — наголошує він.
— Що мається на увазі під якістю кормів?
Ми вкладаємо значні ресурси та використовуємо сучасну, часто дорогу техніку для заготівлі кормів. Але якщо не дотримуватись технології, всі зусилля можуть бути марними. Зайва зольність, неправильна вологість, економія або помилки у виборі й застосуванні консервантів призводять до втрати якості під час зберігання. У результаті — зниження споживання або повна відмова корів від такого корму.
Псування змішаного та вже розданого корму відбувається через його нагрівання. Це результат розвитку небажаних мікроорганізмів (бактерій, дріжджів, грибків) під впливом кисню. Це призводить до збільшення рН корму та ще більшого розвитку мікроорганізмів. Протягом цих процесів підвищується температура, а цукор швидко перетворюється на тепло й воду. Через втрату кормом цукру та сухої речовини загалом, не лише зменшується поживна цінність, а й погіршується запах і смак змішаного раціону, відповідно, зменшується його споживання й продуктивність тварин. Крім того, гриби, розмноження яких пришвидшується, продукують мікотоксини, що має як миттєвий негативний ефект на здоров’я тварин, так і відкладений — через нагромадження мікотоксинів в організмі й розвиток хронічних порушень.
— Що відбувається з кормом у спекотну погоду та чому менеджмент кормів потребує особливої уваги в цей період?
Відбір силосу або сінажу з місць зберігання також впливає на подальшу якість корма та загальнозмішаного раціону. Якщо не використовувати спеціальні прилади для рівномірного зрізу, а відбирати корм ковшем, у масу потрапляє кисень, що спричиняє її нагрівання та псування. Осипаний корм, який вчасно не використовується під час відбору з траншей або курганів, має аналогічний ефект — він погіршується сам і негативно впливає на якість ЗЗР.
Фото 1. Приклад силосу, ураженого пліснявими грибами

В силосованих кормах (кукурудзяний, трав’яний, люцерновий силос тощо) при порушенні технології заготівлі, зберігання або згодовування можуть розвиватися різні види пліснявих грибів (фото 1). Один із найпростіших способів ідентифікації — за кольором колоній, хоча для точної ідентифікації потрібен мікроскоп або лабораторне дослідження. Нижче наведено основні типи плісняви, які можуть зустрічатись у кормах (cхема 1):
1. Синьо-зелена або зелена пліснява
2. Яскраво-зелена або оливкова пліснява
3. Чорна пліснява
4. Жовта або жовтувато-зелена пліснява
5. Червонувата або рожева пліснява
6. Біла або сірувата пліснява
Схема 1. Візуальна оцінка плісняви у силосі на фермі

— Як запобігти нагріванню корму на кормовому столі протягом 24 годин?
Щоб силос або інші корми не нагрівалися, потрібно виключити контакт з повітрям, бо нагрівання — ознака активності аеробних мікроорганізмів (бактерій, грибів, дріжджів), схема2)
Схема 2. Надмірне нагрівання корму

Кроки для запобігання нагріванню корму (силосу, сінажу, ЗЗР):
1. Добре трамбуй силос або сінаж при закладці.
2. Швидко закривай силос або сінаж (до 6 годин після завершення).
3. Уникай повторного відкриття старих зон.
4. Широкий фронт споживання.
5. Рівно обрізай фронт (без виступів).
6. Використовуй силосні інокулянти.
7. Очистка змішувача та годівниць.
8. Не залишай ЗЗР надовго.
9. Використовуй кормові консерванти.
10. Контролюй температуру силосу.
11. Підгортайте корма, але не збивайте їх до кормового бортика
— Як стабілізувати споживання сухої речовини та втримати продуктивність?
1. Зменшіть тепловий стрес. Забезпечте комфортний мікроклімат і використовуйте у загонах замість соломи пісок.
2. Оптимізуйте раціон. У спеку корови їдять менше — отже, кожен кілограм корму має бути максимально поживним і засвоюваним.
3. Скоригуйте мінеральне живлення. У спеку втрати мінералів через піт і сечу значно зростають. Необхідно додатково забезпечити:
4. Змінити час годівлі. Корови влітку краще їдять у прохолодний час доби.
5. Моніторинг
Висновки
У літній період надзвичайно важливо забезпечити тварин якісними, добре перетравними кормами, правильно організувати відбір із силосних траншей, оптимізувати графік годівлі та створити комфортний мікроклімат. Раціон має бути збалансований за енергією, перетравністю НДК та вмістом мінералів, а доступ до чистої води — безперервним.
Команда наших консультантів готова надати професійну підтримку та допомогти впровадити ефективні рішення для збереження здоров'я та продуктивності вашого стада в умовах літньої спеки.
Контакти:
тел.: +38 (093) 608 71 87 (КЦ АВМ)
тел.: +38 (066) 611 79 48 (GAF)
