Близько 40 учасників проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні», що підтримується USAID АГРО долучилися до навчального вебінару, який відбувся 30 липня.  Спікерка Ганна Лавренюк, генеральна директорка АВМ розповіла про діючі програми державної підтримки для ММСП, які займаються тваринництвом.

Завдяки роботі аграрних асоціацій у 2020 р. було затверджено концепцію держпідтримки АПК на 2021-2023 рр. Цьогорічна на програми держпідтримки агросектору виділено трохи більше 4 млрд грн., в тому числі 1,15 млрд грн на підтримку тваринництва та переробку сільськогосподарської продукції. Як зазначила спікер, наразі господарства, які займаються тваринництвом можуть скористатися  програмами розвитку тваринництвом, розвитком фермерських господарств та програмою здешевлення сільськогосподарської техніки.

В рамках вебінару Ганна Лавренюк детально розповіла про діючі програми підтримки тваринництва, їхні оновлені вимоги і порядки, форми заявок та супровідних листів, терміни подачі, а також практичні поради та найпоширеніші помилки.

Зокрема, за програмою держпідтримки розвитку тваринництва, яка регулюється Постановою КМУ №107 ММСП можуть отримати:

  • дотації за наявні бджолосім’ї (від 10 сімей по 200 грн/сім’я, але макс. 60 тис. грн на отримувача) – до 01 жовтня у органи місцевого самоврядування ;
  • часткове відшкодування племресурсів, куплених з 01.10.20 до 30.09.21 (80% вартості без ПДВ) – до 10 жовтня в Мінагро;
  • часткове відшкодування тваринницьких об’єктів (50% для юридичних осіб, 70% - кооперативів, без ПДВ) – до 15 листопада в Мінагро;
  • дотацію на приріст корів власного відтворення (по 30 тис. грн/гол лише для юридичних осіб) – до 01 вересня у структурні підрозділи (обласні управління).

За програмою розвитку фермерства, яка регулюється Постановою КМУ №106, державну підтримку отримують фермерські та селянські фермерські господарства, у власності яких є сільськогосподарські землі, а чистий дохід становить не більше 20 млн грн за попередній рік.

  • спеціальну бюджетну дотацію за утримання корів (5000 грн/корова, але макс. 250 тис. грн – від 5-ти зареєстрованих та ідентифікованих корів) – до 31 серпня у структурні підрозділи ОДА;
  • часткова компенсація наданих дорадчих послуг (90%, але макс. 10 тис. грн оплачені через уповноважений банк) – до 15 листопада в уповноважений банк.

Програма здешевлення сільськогосподарської техніки та комплектуючих вітчизняного походження (Постанова КМУ №130) пропонує для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які є сільгоспвиробниками часткову компенсацію (25%) вартості закупленої техніки. Пакет документів слід подати через уповноважений банк до 05 грудня 2021 р.

Детальну інформацію про держпідтримку тваринництва можна знайти на інформаційному ресурсі Мінагро за посиланням: https://bit.ly/3flZBWb.

Учасники проекту USAID АГРО можуть отримати детальні та оперативні консультації щодо державної підтримки, заповнення і подачі документів dід експертів АВМ. Заявку можна подати за телефоном (067 445 2488, Варич Аліна) або написавши на dck@avm-ua.org.