Грант (від англ. grant – дар, дотація, субсидія) – здебільшого це грошові кошти, які надаються державним органом, благодійним фондом чи спеціалізованою установою для конкретної мети, пов'язаної з суспільною користю. На відміну від кредитів, гранти не підлягають поверненню. Цілі, на які виділяються гранти, можуть бути різні від розвитку соціальних програм, підтримки наукових досліджень до реалізації конкретних бізнес-проектів
 


 

Гранти на розвиток бізнесу є цільовими та в залежності від заявлених критеріїв можуть спрямовуватися на:

• Розширення існуючого бізнесу, фінансування купівлі або оренди основних засобів, капітальних вкладень в інфраструктуру, що дозволить збільшити існуючі виробничі потужності.

• Новий напрямок бізнесу, фінансування купівлі або оренди додаткових активів, яке принесе користь бізнесу за рахунок запуску виробництва нової продукції або надання нових послуг.

• Вихід на нові ринки, допомога бізнесу у виході на нові ринки, які були б недоступними без фінансування.

• Консультаційні послуги, оплата найму професійних консультантів з розвитку, які допоможуть знайти, розробити та реалізувати стратегії зростання.

• Розвиток персоналу, фінансування навчання для існуючого персоналу, яке дозволить підвищити якість бізнес-процесів, забезпечить зростання бізнесу за рахунок спеціалізації або додаткових знань та досвіду.

• Проведення досліджень, допомога в розробці технічної документації, виконання дослідноконструкторських робіт для розробки нових виробів чи технологій.

Гранти можуть стати перспективним інструментом залучення капіталу в сучасних умовах. На відміну від кредитів, їх не потрібно повертати, прийняття гранту не вимагає від власників відмовлятися від будь-якої частки в бізнесі, успіх реалізованої програми зміцнює репутацію та відкриває можливості для подальшого фінансування. Кожен новий успішний бізнес-проект — це нові робочі місця та внесок у майбутнє України.
 

 

"Однак важливо розуміти, що грант — це не безкоштовні гроші,
які роздають усім охочим не обмежено і які можна витрачати на власний розсуд."


 

 

 

Кожна програма передбачає досягнення конкретної мети, загальний фонд фінансових коштів, які можуть бути виділені, обмежений певною сумою. Для того, щоб отримати грант необхідно відповідати заявленим критеріям, важливо з ними ознайомитися і чітко їх розуміти перед поданням заявки. Заявка може бути відхилена, якщо організатор визнає, що кандидат не відповідає його критеріям, або просто тому, що заявок більше, ніж обсяг доступного фінансування.

Коли подається заявка на грант, і заявляються плани використовувати кошти на закупівлю обладнання чи конкретний захід, це саме те, що очікується надалі. Швидше за все, наприкінці періоду фінансування буде потрібно звіт про те, як кошти були витрачені. Нецільове використання гранту може призвести або до штрафів або до повернення грошей.

Варто уважно ознайомитися з вимогами до підготовки пакету документів, процедури реєстрації, заповнення форм заявки, підготовки розрахунків та описової частини. Помилки або ігнорування вимог можуть суттєво знизити шанси на успіх або призвести до того, що заявка не потрапить до конкурсного відбору.

Поширеною помилкою при підготовці планів та бюджетів є використання приблизних даних. Коли проект заявляється як прибутковий, здатний окупати свою діяльність і давати нові робочі місця, то варто уважно поставитися до фінансових розрахунків. Поверхнева оцінка статей витрат, «на око», без опрацьованого обґрунтування та чіткого покрокового плану реалізації всіх етапів проекту викликає сумнів у тому, що проект буде реалізований відповідно до заявлених строків та сум. Це ж стосується завантаження виробничих потужностей та каналів збуту.

Для організації, що надає грант, важливо розуміти досвід, рівень підготовки та кваліфікацію персоналу, в чиї руки безпосередньо потрапить фінансування. Важливо звертати увагу на опис кадрової структури, зон відповідальності, експертизи людей, задіяних у проекті. Якщо компанія має унікальні напрацювання чи технології, це є перевагою.

Перед тим, як розпочати підготовку заявки на грантовий конкурс, важливо оцінити свої фінансові можливості. Більшість грантових конкурсів потребує участі у проекті власними коштами з боку кандидата. Для грантодавця виконання цієї вимоги означає серйозність намірів заявника та його готовність поділити ризики.

Потрібно враховувати, що отримання гранту може зайняти більше часу, ніж очікується. Процеси подання заявок можуть бути досить довгими, і, залежно від гранту, можуть знадобитися місяці, щоб дізнатися, чи буде виділено фінансування чи ні. Навіть якщо виконані всі формальні критерії, це не є гарантією того, що фінансування буде отримано чи отримано його у потрібний для підприємства час. Важливо не увійти до нового проекту, не маючи альтернативного плану дій на випадок, якщо із отриманням гранту будуть проблеми.

Більше про те як отримати грант, можете дізнатись на порталі ДІЯ
 


Консультація надана експертами АВМ та за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в рамках спільного проекту "Розвиток молочної галузі України" для підтримки господарств в умовах війни
 


! Якщо залишились питання – звертайтеся на гарячу лінію АВМ: office@avm-ua.org