23 листопада.2023 року відбувся Міжнародний онлайн-форум "Політика - Бізнес - Наука - Освіта: Стале розведення ВРХ та виробництво молока в Україні", організований в рамках проєкту технічної підтримки ЄС через Erasmus+  "Стале тваринництво і благополуччя тварин в Україні" (Sustainable Livestock Production and Animal Welfare, SULAWE). 

Серед спікерів заходу  - Консультант КЦ АВМ з управління ефективністю молочнотоварними фермами Катерина Дудка

Під час доповіді експертка зазначила, що згідно останніх досліджень*, близько 60% пошукачів робити в Україні звертають увагу на місію компаній з точки зору сталого розвитку бізнесу, добробуту, екологічності, технологічності.  

Підприємства, як роботодавці, повинні усвідомлювати значущість такого фактору та бути в “мейн-стрімі”, адже цього зараз вимагає не лише ринок праці, а й законодавство. Важливою стала підтримка працівників і врахування думки кожного на робочому місці. Окрім цього, вже зараз варто рухатись в напрямку дистанційної роботи з можливістю працювати сидячи вдома для таких робітничих професій, як оператори роботів, оператори автоматизованих систем, працівники в логістичних центрах та ін.  Такі зміни прийдуть і в молочне скотарство, маємо це розуміти і бути готовими”, - наголосила Катерина Дудка.  

Консультант підкреслила, що в умовах кадрового голоду, підприємства та навчальні заклади мають стимулювати молодь повертатись в Україну та показувати, що робота в агро - це цікаво. Прикладами таких інноваційних освітніх установ є Dairy Center Kischenzi - аграрна високотехнологічна навчальна база, та Український аграрний ліцей 

Форум організовано Проєктом ERASMUS+ та SULAWE «Стале тваринництво та благополуччя тварин» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Єврокомісії, Асоціації виробників молока, ДУ «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти», Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій.  

Більше про проєкт "SULAWE" та відео-запис форуму доступні за посиланням: https://bit.ly/3SZHBpb 

Довідково:
Проєкт міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу Еразмус+ «Стале тваринництво та добробут тварин» (SULAWE) триватиме з 01.01.2023 по 31.12.2025. Цілі проєкту -- вивчення досвіду кращих університетів ЄС з підготовки фахівців для тваринництва (акцент - свинарство і скотарство), курсів підвищення кваліфікації для діючих спеціалістів ферм (Life Long Learning, LLL). Результат — розробка змін або нових начальних модулів для укр. університетів по напрямках "Sustainable Animal Farming" (стале тваринництво), "Animal Welfare" (добробут тварин) та "Digital Farming" (цифрове тваринництво).

Виконавці проекту з боку українських університетів: НУБіП, Полтавська державна аграрна академія, Львівський нац університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Гжицького, Східноукраїнський національний університет ім. Даля.

Партнери з боку агроасоціацій - Асоціація виробників молока, Асоціація свинарів України і Тваринпром.

 

* - Дослідження «Найкращий роботодавець-2022»: де хочуть працювати українці в умовах війни та які поточні пріоритети в кандидатів (ey.com)

 

 

Консультаційний Центр Асоціації виробників молока