Консультаційний центр АВМ завершив онлайн марафон з тваринництва вебінаром щодо підсумків роботи та векторів розвитку галузі козівництва і вівчарства.

Захід відбувся 10 грудня в рамках завершального етапу проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва», що підтримується Програмою USAID АГРО. До live-обговорень долучилися близько 40 учасників, серед яких ММСП, які займаються козівництвом та вівчарством у цільових областях проекту, а також виробники продукції з козиного та овечого молока, експерти галузі, аналітики ринку.

Захід розпочала Наталія Якименко, голова ГО «Асоціація козівників України», яка зауважила, що 2021 рік став проривним для галузі, оскільки вперше козівництво і вівчарство були включені до програм держпідтримки. Так, галузь отримала бюджетну дотацію за утримання кіз, козематок, ярок та вівцематок на суму 50 млн грн. За офіційними даними, поголів'я овець та кіз в Україні налічує 1,2 млн голів та демонструє тенденцію скорочення. При цьому, частка присадибного сектору становить майже 90% – 1,1 млн голів. Експертка зазначила, що сьогодні не існує достовірної статистики поголів’я дрібної рогатої худоби в Україні, однак незабаром запрацюють зміни до Закону України про ідентифікацію тварин.

З погляду законодавства козівництво недостатньо врегульоване, проте відбувається гармонізація законодавства  на усіх рівнях «від лану до столу». Галузеві асоціації та експерти напрацювали низку законопроектів, стандартів та настанов, прийняття яких передбачає появу так званого «ремісничого оператора ринку». Це фермерські господарства з юридичним статусом, які утримують кіз та овець, а також мають власну переробку загальною потужністю до 500 кг готової продукції на тиждень. Такі оператори матимуть можливість активно включатися у ланцюжки постачань галузі і постачати свою продукцію на полиці торговельних мереж.

Тему вебінару продовжив Мар’ян Троцький, голова ГС «Вівчарство та козівництво України», який розповів про ветеринарні аспекти ввезення племінних порід кіз та овець. Експерт детально розповів про процедуру ввезення племінних та користувальних кіз і овець, наголосивши, що сьогодні Україна має погоджені форми ветеринарних сертифікатів з такими країнами як Канада, Латвія, Литва, Франція, Чехія, Швейцарія, Австрія. Ввезення племінних тварин з інших країн регламентується наказом Мінагрополітики №553.

Ірина Дем’янюк, голова ГО «Гільдія ремісничих сироварів» розповіла про стан і перспективи переробки козиного і овечого молока. Значну роль у розвитку культури споживання сирів, яке в Україні зросло з 3,5 до 5 кг на душу населення, відіграють крафтові виробники. За словами експертки, сьогодні ринок ремісничих сирів представляють професійні сировари, які мають відпрацьовану технологію, якісний і стабільний продукт широкого асортименту. Серед проблем назвала відсутність підтримки, регулювання правильного ринку та стрімкий імпорт сирів. Адже натуральний продукт із доданою вартістю є нішевим, який дорожчий від заводських аналогів на 20-30%. Тому крафтовим виробникам нереально конкурувати з імпортним продуктом, який на полиці продається за ціною, нижчою від собівартості ремісничого сиру. Ще одним стримуючим фактором ринку є зменшення обсягів якісної сиропридатної сировини.

Вебінар завершили live-обговорення учасників та спікерів щодо векторів подальшого розвитку галузі козівництва і вівчарства.