Спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) було проведено онлайн-воркшоп «Здешевлення раціонів під час підвищення цін на білкові корми-фантастика чи реальність?» та триденний онлайн-курс «Менеджмент доїння».

Відтак, 12 січня відбувся майстер-клас за участі кращих експертів галузі та експерта міжнародного рівня Фернандо Барго, який об’єднав в дискусії, присвяченій раціонам, понад 60 учасників з різних куточків України.

Під час воркшопу учасники мали змогу ознайомитись з прогнозом цін на 2021 рік, як на молоко-сировину,  так і на білкові корми. Крім того, експерт КЦ АВМ - Юрій Сівов презентував технології та можливості здешевлення кормової бази на господарстві. Продовжив дискусію Геннадій Бондаренко (IFC), представивши модель підвищення індексу економічної цінності «корзини» грубих кормів, як запоруку зменшення витрат на годівлю. Далі учасники разом з Артемом Арутюновим (КЦ АВМ) розібрали наглядний приклад здешевлення раціонів в програмі NDS professional. І на завершення відбувся виступ Фернандо Барго, під час якого експерт з молочного скотарства ділився світовим досвідом в формуванні раціонів на господарствах, сконцентрувавши свою увагу на клітковині, як на резерві енергії та протеїну.

А вже з 20 по 22 січня триденний онлайн-курс «Менеджмент доїння» об’єднав близько 20 учасників на навчання.

Протягом трьох днів експерти КЦ АВМ та IFC розглядали питання пов’язані з блоком доїння та їх менеджментом.

Перший день дав змогу учасникам ознайомитись з пропозицією доїльного обладнання на ринку та його особливостями. Крім того, усі розглянули питання ефективного контролю виконання задач блоку доїння корів та мотивації операторів машинного доїння.

Другий та третій дні були насичені опрацюванням технологічних схем процесів доїння, протоколів доїння, процедур щодо запобігання забруднення молока антибіотиками, та забезпечення комфорту корів.

Цікавинкою курсу стала демонстрація алгоритму відбору зразків на бактеріальне дослідження, як індивідуально від корови, так і з доїльного обладнання.

А на завершення, учасники ознайомились з державною процедурою перевірки виробничих потужностей.

Про курс від учасників:

Леся Мостова, в.о директора ПОПП "Еліта"

"Загалом цікаво було, і онлайн формат зручний - так як зараз ми повинні підлаштовуватись під зміни, і їхати нікуди не потрібно. Особливо вразило те, що на ринку доїльного обладнання є роботи. А це в свою чергу значно зменшує людський фактор при доїнні. Такий формат навчань зручний і корисний."

Отож,  січень відзначається насиченим на навчальні події. Багато цікавого ще попереду, слідкуйте за новинами.