В перші 2-4 тижні після отелення корова потребує максимум уваги з боку годівлі, комфорту та ветеринарного догляду. Все це має вагомий вплив на здоров’я тварини, виробництво молока та репродуктивні показники в майбутньому, а отже в цілому на продуктивність ферми. 

Сергій Когут, лікар ветеринарної медицини ЦВО, дає практичні рекомендації при роботі з новотільними коровами.

«Контроль стану здоров'я новотільних корів є важливим елементом в блоці управління здоров'ям всього стада на господарстві. Незбалансована годівля, незадовільні умови утримання, ненадання належної лікувальної допомоги —  це ті чинники, які впливають на погіршення стану тварин.  Як наслідок відбувається зниження продуктивності та збільшення днів неплідності тварин або недотримання приплоду.

Ми можемо запрограмувати в технологічному ритмі робіт достатній рівень відтворення. Інструменти —  рання діагностика  метаболічних захворювань та інфекційних ( кетоз, гіпокальцемія, зміщення сичуга, ендометрити та інші) та їхнє ефективне лікування, а також своєчасне осіменіння. Як винагороду отримаємо максимум продуктивності та приплід.

Я працюю та рекомендую працювати за схемою/протоколом робіт. Схема є ефективною, підбір ветеринарних препаратів може бути в кожного лікаря на господарстві свій, важливо щоб ліки працювали та був ефект. Протокол дій потребує протягом 10 днів відповідального контролю стану здоров'я новотільних тварин, проведення діагностичних маніпуляцій та застосування профілактичних заходів», — розповідає ветлікар.

Під час планових медичних оглядів новотільних корів важливим є:

  1. Оцінка зовнішніх ознак (аналізуйте зовнішній вигляд тварин, щоб виявити ознаки стресу, хвороби чи травми).
  2. Перевірка температури ( це допоможе виявити можливі запалення чи інші ознаки хвороби).
  3. Перевірка стану вимені (на цьому потрібно зосередити максимум уваги, щоб вчасно виявити ознаки маститу або ж інші проблеми з молоковідділенням).
  4. Аналіз харчування та перевірка апетиту (переконайтесь, що раціон збагачений клітковиною і крохмалем; втрата апетиту або слабкість — це ознаки хвороби).
  5. Збір та аналіз проб (за необхідності, проводьте лабораторні дослідження, наприклад, аналіз молока на виявлення маститу чи інших захворювань).
  6. План дій та документація (застосовуйте окремо для кожної корови).

Уважне та професійне ставлення до тварини допомагає пройти важкий стресовий період і  підтримати стан здоров'я корів на початку лактації. Сергій Когут, лікар ветеринарної медицини ЦВО, ділиться схемами профілактично-лікувальних заходів при роботі з новотільними коровами:

Примітка: якщо температура більша ніж 39,2°C застосовуємо антибіотики групи цефалоспоринів (діюча речовина цефтіофур),при відсутності лікувального ефекту, застосовуємо інші антимікробні препарати (амоксицилін, тетрациклін, енрофлоксацин) та НПЗЗ (кетопрофен) при затримці посліду внутрішньоматкові таблетки, гістерофорт. При проведенні лікувальних маніпуляцій (антибіотики, внутрішньоматкові препарати) зелена мітка змінюється на червону. Діагностика кетозу 5-7 день або при підозрі. Всі ветпрепарати застосовуються згідно настанов.

«Як бачимо, робота з новотільними коровами — це комплекс задач, які сприяють якнайшвидшому переходу новотільних корів у групу високопродуктивних. Щоб досягнути результату у цьому питанні, потрібно тісно співпрацювати всій команді — ветеринару, нутріціоністу і власнику ферми, який вплине на створення спеціального комфортного відділення для новотільних корів», — підсумовує Сергій Когут, лікар ветеринарної медицини ЦВО.

Центр ветеринарного обслуговування (ЦВО) надає ветеринарний супровід МТФ. Будемо раді співпраці: Сергій Таранюк, координатор ЦВО, +380 674 748 535 (st@dk-vet.com)

Консультаційний Центр АВМ