Чи була заготівля кукурудзяного силосу 2024 успішна? Наразі про це вже можна говорити предметно, після зробленого господарствами  аналізу поживності корму. Окрім цього отримані результати дають можливість точно скоригувати раціон, забезпечивши тварин усіма необхідними речовинами для збереження здоров’я та  підвищення продуктивності. Детальніше про це розповідає Василь Утинкевич,  консультант-технолог в молочному скотарстві КЦ АВМ (Західний регіон України).

Згідно результату аналізу кукурудзяного силосу на деяких господарствах у Західному регіоні України, можна зробити висновки:

  1. Деяким МТФ вдалося заготовити ідеальний силос по всім важливим показникам.
  2. Є такі, де показники СР та крохмалю у нормі, проте у силосі спостерігається підвищення вмісту кислоти масляної, що може свідчити про порушення технології заготівлі та спричиняти погіршення смакових якостей а також зниження цінності корму. Також накопичення шкідливої кислоти може призвести до порушень відтворення.
  3. Суха речовина на різних господарствах коливається у межах 28%-33%, при оптимальному рівні 30-35%. При низькому рівні СР, силос може надмірно зброджуватися і втрачати якість.
  4. Є господарство із низьким вмістом крохмалю — 11,08 %. Низький рівень крохмалю в кукурудзяному силосі може бути наслідком декількох факторів:
  •  недостатній час дозрівання (якщо кукурудза не досягла оптимальної стиглості, вона матиме менше крохмалю, рекомендується збирати кукурудзу для силосу, коли її вологість становить близько 32–38%);
  • низький вміст крохмалю в гібриді кукурудзи (деякі гібриди кукурудзи мають генетично зумовлений нижчий рівень крохмалю, вибір гібридів із високим вмістом крохмалю може допомогти уникнути цієї проблеми);
  • погодні умови (посушливе літо або надмірна вологість можуть впливати на ріст і розвиток кукурудзи, знижуючи накопичення крохмалю);
  • технологія силосування (неправильне ущільнення або зберігання силосу може призвести до втрат крохмалю, важливо забезпечити якісне закладення силосу з мінімальним доступом кисню, щоб уникнути його псування).

Для цього господарства для балансування раціону потрібно буде включати продукти з високим вмістом крохмалю, що є економічно затратніше.

Василь Утинкевич, зауважує використання якісного силосу в раціоні тварин має численні переваги, які позитивно впливають на продуктивність та здоров’я тварин, а також на рентабельність господарства. Ось основні з них:

1. Підвищення продуктивності тварин

Якісний силос забезпечує тварин необхідною енергією та поживними речовинами, що сприяє збільшенню надоїв молока у молочних корів та прискоренню приросту ваги у м’ясних порід. Це зумовлено високим вмістом вуглеводів (особливо крохмалю), що робить кукурудзяний силос енергетично насиченим кормом.

2. Збалансоване харчування

Кукурудзяний силос містить вітаміни (особливо групи B та E), мікроелементи (калій, магній, кальцій), білки та волокна, які сприяють покращенню обміну речовин та підтриманню здоров’я тварин. Це дозволяє створювати більш збалансований раціон, необхідний для повноцінного розвитку та продуктивності тварин.

3. Покращення якості продукції

Якісний силос позитивно впливає на склад молока (збільшує вміст білків і жирів) та якість м'яса (сприяє утворенню мармурової структури та поліпшенню смакових якостей). Це робить продукцію більш конкурентоспроможною на ринку.

4. Легке засвоєння і підтримка здоров’я травної системи

Завдяки правильній технології силосування якісний силос легко перетравлюється, що знижує ризик розладів травлення, наприклад, таких як ацидоз. Це особливо важливо для жуйних тварин, чий організм чутливий до змін у раціоні.

5. Тривале збереження поживних властивостей

Силосування забезпечує довготривале зберігання корму без значних втрат поживних речовин. Це дозволяє забезпечувати високоякісне харчування тварин протягом усього року, зокрема в зимовий період, коли доступ до свіжих кормів обмежений.

6. Зниження витрат на корм

Використання силосу знижує потребу в дорогих концентрованих кормах, оскільки силос із кукурудзи сам по собі є джерелом значної кількості поживних речовин. Це зменшує собівартість продукції і підвищує рентабельність тваринництва.

7. Підвищення імунітету та загального здоров’я тварин

Наявність у силосі вітамінів та антиоксидантів сприяє зміцненню імунної системи тварин, знижуючи ризик захворювань та покращуючи їх стійкість до стресів.

Висновки:

Дотримання технології заготівлі на кожному етапі дозволяє отримати поживний, стабільний корм, що позитивно впливає на продуктивність тварин, їхнє здоров'я та економічну ефективність господарства.На жаль, велика кількість фермерів не дотримуються технологій заготівлі і зберігання: десь це пов’язано з економією, десь з браком техніки, десь з браком спеціалістів.

Аналіз досліджень силосу дає можливість зробити обґрунтовані висновки, щодо його поживності та впливу на раціон стада.  Це дозволяє ефективно керувати, визначати оптимальну кількість і співвідношення кормів, підвищувати ефективність годівлі, при цьому керувати витратами.

Звертайтеся до Консультаційного Центру АВМ для того, аби ми допомогли Вам в якісному складанні раціонів. Переходьте у розділ Кормовий супровід для детального ознайомлення із послугою.

Контакти: тел. +38 (093) 608 71 87 , ел. пошта zyateva@avm-ua.org.

Консультаційний центр АВМ