Високі температури негативно впливають на здоров’я корів, підвищують ризик виникнення різних захворювань і знижують продуктивність. Іван Савчук, сервісний ветеринарний лікар ЦВО, за 12 років практичної діяльності, в тому числі і в країнах зі спекотним кліматом, бачив різне, тому на сьогодні ефективно визначає та ліквідує прояви теплового стресу в корів.

Поєднання високих температур та вологості заважає коровам розсіювати власне тепло і підтримувати нормальну температуру тіла. Тому існує ймовірність виникнення теплового стресу, який має негативний вплив на тварин та призводить до порушень в діяльності організму корови. Може викликати або посилювати деякі захворювання і розлади: ацидоз рубця, мастит, кетоз, зростання рівня кульгавості, захворюваність на пневмонію та інші інфекційні захворювання, і навіть смерть.

Чому ж страждає весь організм? Річ у тому, що він реагує викидом кортизолу — гормону стресу, той у свою чергу знижує чутливість клітин до інсуліну та блокує споживання ними глюкози, яка є основним джерелом енергії. Тому клітини недотримують глюкозу та «голодують», таким чином порушується робота органів і систем організму.

Підвищений кортизол впливає на:

  • зниження імунітету (підвищує ризик виникнення маститу та інших захворювань заразної етіології),
  • зниження продуктивності (через зниження апетиту, загального метаболізму, швидкого погіршення якості ЗЗР на кормовому столі),
  • метаболічні зміни (порушення метаболізмі жирів, білків і вуглеводів),
  • репродуктивні розлади (знижується фертильність, суттєво знижується запліднюваність, порушується статевий цикл та збільшується ризик абортів),
  • поведінкові зміни (стрес призводить до зміни у поведінці — зниженні апетиту, підвищенні збудливості і агресії, або, навпаки пригнічення).

Завдання ветлікаря провести діагностику і візуально оцінити стан корів.

«Візуальними проявами теплового стресу є: підвищена частота дихання, зменшення споживання корму, падіння продуктивності корів, стояння, пітливість. Температура тіла підвищується до субфебрильної. Дихання часте, тварина висовує язик, спостерігається гіперсалівація (надмірне слиновиділення). Можлива носова кровотеча.

Для зниження теплового стресу у корів, при стійловому утриманні, необхідно обладнати корівники системою вентиляції та зрошення, забезпечити максимальний обмін повітря: постійно тримати відчиненими в корівник вікна та двері (якщо це не заважає якісній роботі системи вентиляції). Стійла та стійлове обладнання мають бути максимально сухими та чистими, також необхідно збільшити кратність гноєвидалення, задля зниження концентрації в повітрі аміаку. Тварини мають бути забезпечені постійним доступом до свіжої питної води».

Корови намагаються самостійно протистояти тепловому стресу, але щоб запобігти його негативному впливові про це має подбати фермер, створивши комфортні умови життєдіяльності у спеку».


Центр ветеринарного обслуговування (ЦВО) надає ветеринарний супровід МТФ. Будемо раді співпраці: Сергій Таранюк, координатор ЦВО, +380 674 748 535 (st@dk-vet.com).

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: 5 ПОРАД: ЯК ЗАПОБІГТИ ТЕПЛОВОМУ СТРЕСУ У КОРІВ?