Зима — це випробування не лише для людей, але й для тварин.  Артем Арутюнов, консультант КЦ АВМ та GAF, експерт годівлі та кормовиробництва, ділиться порадами, як ефективно утримувати та годувати корів у зимовий період, щоб вони залишалися здоровими та продуктивними.

Молочна худоба повинна підтримувати основну температуру тіла близько 38-39 градусів. Холодний стрес виникає, коли температура тіла падає, а метаболічних процесів недостатньо, щоб тримати худобу в теплі. Корова з сухою зимовою шерстю може витримувати температуру близько -7- -8°С, також відому як їх нижча критична температура, перш ніж відчувати холодний стрес. Енергетичні потреби для тварини зі здоровою та сухою зимовою шерстю збільшуються на один відсоток на кожен градус, коли температура вітру опускається нижче -7, -8°С .

Енергетичні потреби тварини з мокрою шерстю збільшуються на два відсотки за кожен один градус падіння температури навколишнього середовища.

Обмороження також може викликати занепокоєння, оскільки температура навколишнього середовища опускається нижче LCT (Таблиця 1). З укриттям від вітру та інших елементів, належним станом тіла, сухою шерстю, прісною водою, сухою підстилкою та хорошим харчуванням, молочна худоба може переносити температури значно нижче нуля. Такі фактори, як вік та порода великої рогатої худоби, а також тип корівника та навколишнє середовище, сильно впливають на те, як тварини реагуватимуть на ці зміни погоди.

Таблиця 1. Температура вітру на основі температури повітря та швидкості вітру.

 

Велика рогата худоба має три пріоритети, які допомагають підготувати їх до зими: відростання волосся, додавання підшкірного жиру для ізоляції та збільшення швидкості метаболізму. У традиційно холодних регіонах, де є теплі приміщення, збільшення споживання може значно допомогти коровам підтримувати температуру тіла за рахунок збільшення виробництва тепла.  Дослідження Міністерства сільського господарства США підкреслило, що потреби в енергії для лактуючих корів збільшуються на 50%, коли температура падає мінусу до нуля градусів. Крім того, збільшення енергетичних потреб більше для худої худоби, корів з мокрою шерстю або великої рогатої худоби, яка піддається впливу вітру. Важливо зазначити, що корови, які розміщуються в сараях у стійлах, не матимуть такої ж густої, довгої шерсті, як корови у сараях на глибокій підстилці або корови з доступом на вулицю в загони.

Раціони для корів у зимові місяці повинні бути розроблені відповідно до вимог до утримання тіла, а також виробництва молока, відтворення та підтримки ваги.

У холодну погоду коровам потрібно більше калорій. Корови зазвичай збільшують споживання корму в міру зниження температури, і це збільшення споживання, як правило, покриває більшу частину додаткової енергії, необхідної для покриття підвищених вимог до обслуговування. Однак при екстремальному холоді споживання сухої речовини не збільшується з тією ж швидкістю, що і метаболізм, тому тварини перебувають у негативному енергетичному балансі і тимчасово зміщують використання енергії з виробничих цілей на виробництво тепла. У періоди більш низьких температур слід частіше контролювати кормові столи, щоб забезпечити підвищення споживання корму та задоволення потенціалу споживання при його роздаванні.

Споживання сухої речовини може сильно коливатися в зимові місяці, оскільки температура падає, а також необхідно підвищити рівень енергії. Нерідкі випадки, коли потребують на додаткових 20% більше корму в холодну погоду (Таблиця 2.) для підтримки стану тіла, продуктивності та здоров’я.

Таблиця 2. Вплив температури на споживання сухої речовини у великої рогатої худоби.

Вода також є важливим компонентом, який іноді не береться до уваги. Заморожена вода або надмірно холодна вода значно зменшує споживання води та корму.

Корови можуть пити від 11 до 19 л води за хвилину, тому запас води повинен не відставати від попиту.

Регулярно перевіряйте, щоб переконатися, що поїлки або резервуари для води не замерзли. Також перевірте територію навколо поїлок, щоб переконатися, що вона вільна від льоду. Накопичення льоду навколо поїлки може стримати корів від відвідування поїлки через ризик ковзання. Переконайтеся, що нагрівачі резервуарів працюють належним чином і що нагрівальні елементи поїлок також знаходяться в належному робочому стані. Всі нагрівальні елементи повинні бути належним чином заземлені та в хорошому робочому стані, щоб мінімізувати ймовірність втрати напруги. Корови віддають перевагу воді від 4,5 до 18°С. Якщо вода стає набагато холоднішою, ніж 4,5 градусів, споживання води та споживання сухої речовини можна зменшити.

Однією з проблем, яку не часто розглядають взимку, є вплив низьких температур на корма, які споживають. Вологі корми та побічні продукти можуть замерзнути під час тривалих періодів при дуже низьких температурах, що призводить до шматків корму в ЗЗР та сортування на кормовому столі. Ці вологі/заморожені раціони можуть стати проблематичними на кормовому столі під час екстремального холоду, оскільки заморожений корм може призвести до зменшення споживання. Оскільки споживаються заморожені корми, корови повинні більше працювати, щоб розігріти цей ЗЗР, що вимагає додаткового використання енергії. Крім того, при екстремальному холоді засвоюваність сухої речовини може бути знижена через підвищену швидкість проходження корму через травний тракт. Через вплив низької температури на засвоюваність, в екстремально холодних погодних умовах значення енергії корму, можливо, може бути нижчим, ніж очікувалося. Модифікація раціону може бути виправдана залежно від рівня споживання сухої речовини та виробничих показників. Якщо споживання обмежене через заморожені корми, це призводить до необхідності застосування більш енергоємних раціонів для задоволення вимог корови щодо обслуговування, росту та/або лактації. Незначне збільшення включення енергії (крохмалю, цукру та/або жиру) протягом цього часу може допомогти пом'якшити втрати енергії через менше споживання.

Велика рогата худоба, яка акліматизувалася до холоду, не тільки має більш високу швидкість метаболізму, але й більшу здатність збільшувати швидкість метаболізму, щоб запобігти переохолодженню в періоди сильного холодного стресу. Через ці процеси акліматизована худоба може вижити в холодних умовах, які призвели б до загибелі великої рогатої худоби, яка ще не звикла до холодного середовища.

Концентрація на методах та стратегіях збереження корів сухими та у комфортних умовах допоможе пом'якшити проблеми під час низьких температур. Забезпечення підвищеної енергії та адекватного доступу до води, а також захист від умов навколишнього середовища під час холодної погоди має вирішальне значення для підтримки здоров'я тварин та продуктивності корів.

Висновок

1. Розуміння харчових потреб корів взимку

Корови мають підвищені енергетичні потреби протягом зими через холодну погоду та їх необхідність підтримувати температуру тіла. Фермери повинні надати пріоритет забезпеченню худоби збалансованою дієтою, яка відповідає їхнім харчовим потребам. Основними компонентами раціону корови є енергія, білок, мінерали та вітаміни.

2.Фураж як фундамент

Корм, такий як силос та сінаж чи сіно, є основою зимового раціону корови. Високоякісний корм забезпечує необхідну клітковину, енергію та поживні речовини для збереження здоров'я корів. Фермери повинні прагнути забезпечити суміш бобових та трав'яного сіна, щоб забезпечити збалансоване харчування та заповнити будь-які недоліки.

3.Розуміння енергетичних потреб

Велика рогата худоба потребує більше енергії протягом зими, щоб підтримувати температуру тіла і залишатися в теплі. Додавання додаткових енергетично щільних кормів до свого раціону, таких як зерно або побічні продукти, такі як кукурудза або пшениця, може задовольнити ці вимоги. Однак дуже важливо поступово вводити такі корми, щоб уникнути розладів травлення.

4. Балансування споживання білка

Білок необхідний для правильного розвитку м'язів, загального здоров'я та виробництва молока у корів. Включення багатих білком кормів або добавок, таких як соєва макуха(шрот) або ріпакова макуха (шрот) або спиртова барда, може допомогти задовольнити підвищені потреби в білку взимку. Регулярний моніторинг та коригування рівня білку на основі стану корів може ефективно підтримувати здоров'я стада.

5. Водопостачання

Воду часто не беруть до уваги під час зимового годування, однак забезпечення доступу до свіжої, незамороженої води має важливе значення для забезпечення оптимального здоров'я та запобігання зневодненню. Регулярна перевірка джерел води та крижаного накопичення в поїлках є життєво важливим.

6. Зберігання та обробки кормів

Правильне зберігання та поводження з кормом відіграють значну роль у підтримці його якості та запобіганні псуванню. Забезпечення зберігання сіна в чистому, добре провітрюваному місці та захисту від вологи та шкідників допоможе зберегти його поживну цінність. Під час годування важливо уникати пліснявого або зіпсованого сіна, оскільки це може становити ризик для здоров'я корів.


Залишились запитання? Звертайтесь до експертів Global Agro Finance, 066 611 7948, global.agrofinance@gmail.com.