20 серпня відбувся Національний день ферми на базі ТОВ «Красногірське», що на Черкащині. Господарство на шляху розбудови, проте це не завадило в ході заходу поділитися з усіма бажаючими вже існуючими результатами, які варті уваги.

ТОВ «Красногірське» з 2020 року є  учасником Асоціації виробників молока (АВМ), також отримує управлінські консультації від Global Agro Finance (GAF) та перебуває на технологічному супроводі Консультаційного центру АВМ (КЦ АВМ).

День ферми — це можливість обговорити актуальні теми галузі у колі однодумців і колег, яких на ТОВ «Красногірське» зібралося чимало. 

Під час теоретичної частини заходу Ольга Полозова, власниця ТОВ «Красногірське» мала вітальне слово, в ході якого розповіла, що господарство розміщується на місці колишнього колгоспу, заснованого ще в 1968 році. Шлях розбудови МТФ розпочався 4 роки тому і  припав на пандемію COVID-19, повномасштабне вторгнення, а також особисту загрозу — рейдерство. Попри все — вистояли і на сьогодні на МТФ утримується 367 дійних корів, при 910 головах загального поголівʼя, є налагоджений процес виробництва якісного молока екстра ґатунку — 35,3 л в заліку/добу/дійну корову (зараз знизились через спеку, до цього мали стабільні 38 л на дійну корову в заліку), мають відновлену та реконструйовану інфраструктуру. Окрім цього, також функціонує рослинний бізнес, Красногірський олійний завод та бджолина пасіка. Усе це,  а також мальовнича природа Черкащини, викликали ідею йти у напрямку зеленого туризму.

Ганна Лавренюк, генеральна директорка АВМ, розповіла про стан та перспективи молочної галузі України, а також про виклики і можливості євроінтеграції.

Денис Тимченко, експерт з технологій виробництва молока КЦ АВМ та GAF, говорив про уроки рекордної спеки літа-2024, які необхідно засвоїти. Цьогоріч тепловий стрес завдав втрат продуктивності у фізичній вазі від 12% — до 50%.  Що ж робити, щоб впливати на це у майбутньому. «По-перше, визнати реальність проблематики використовуючи наукові досліди або власний досвід та спостереження. По-друге, покращувати інфраструктуру та умови утримання корів. По-третє, працювати над власною енергонезалежністю. І головне — підтримувати сили оборони та один одного», — на таких пунктах зупинився Денис Тимченко.

До слова також були запрошені експерти галузі та представники компаній, які торкнулися тем заготівлі грубих кормів, годівлі за умови нестачі основних кормів, переваг виготовлення власного комбікорму, зберігання зерна та кормів у рукавах.

Далі традиційно учасників запросили на ферму, де для зручності вони були поділені на 2 групи.

Першу очолила Ольга Полозова, власниця господарства та Олександр Назарко, директор GAF, який і провів екскурсію. Саме він протягом чотирьох років став опорою у більшості професійних питань. 

Другу групу очолив Микола Макаренко, заступник директора, а також Валерій Лотоцький, директор КЦ АВМ та ЦВО, який вже довгий час консультує МТФ по ветеринарним питанням.

Гостей Дня ферми провели всією територією господарства, показавши як нові приміщення — навіс для безпривʼязного утримання дійних корів на 300 голів, навіс для утримання молодняку 2-7 місячного віку, майданчик для утримання молодняку 0-2 міс, загони для утримання молодняку 10-20 місяців, так і старі будівлі, які при мінімальних інвестиціях також частково або повністю використовуються. Також бажаючі мали змогу відвідати олійний завод.

Ольга Полозова, власниця господарства зауважує: «Ми погодились на проведення Дня ферми, аби показати людям не лише «космос», але й прості господарства. Можливо завдяки нам, той хто зараз на роздоріжжі побачить свій наступний крок.

Сьогодні ми заробляємо, ми змогли налагодити виробництво, а також оптимізувати витрати на зарплатню, бо маємо невелику кількість робітників і кожен із них важливий.

Дякую АВМ за організацію, а також КЦ АВМ та GAF за професійність.  Я можу назвати їх нашою командою.

КЦ АВМ для нас це можливість отримувати якісні ветеринарні послуги. Раз на тиждень до нас приїздить ветлікар і проводить всі маніпуляції з тваринами будь-якої складності, навчає нас користуватися програмами, при необхідності роз’яснює слабкі місця. А без GAF я, мабуть, у проєкт ферми навіть не йшла б. На початку шляху мені потрібні були люди, які знали б усе про корів. І я їх знайшла».

ТОВ «Красногірське» — це господарство, яке має особливу енергію та історію.  Дякуємо всім причетним, за те що шануєте українську землю, плекаєте і відбудовуєте, розвиваєте галузь, бо українське молоко найкраще! Все буде Україна!

Організаторами Національного дня ферми виступили Асоціація виробників молока (АВМ), агроконсалтингова компанія «Дикун» та Всеукраїнська аграрна рада (ВАР). 

(Фото див. нижче в фотогалереї)

Консультаційний центр