Головною вимогою відлучення поросят є забезпечення умов цілковитої безпеки та мінімального стресового навантаження як для поросят, так і свиноматки. Про організацію процесу відлучення говорили під час навчального вебінару «Успішність старту поросят», який відбувся 26 січня в рамках реалізації Програми USAID AGRO «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні».

Слухачами заходу стали 30 представників мікро, малих та середніх підприємств, які займаються свинарством у восьми цільових областях: Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській та Черкаській. Спікеркою виступила Тетяна Чорнозуб, незалежна наукова консультантка з питань відтворення свиней та андрології.

За словами експертки, ключовими етапами успішного старту поросят є завчасне відлучення поросят від свиноматки, забезпечення періоду «самостійності» для адаптації до нового середовища та підгодовування поросят сухим молоком або замінниками, кашкою (молоко і престартер) для збільшення ваги поросят та додаткового випоювання слабких поросят. У цей період технологічні задачі повинні бути спрямовані на контроль самостійного вживання корму і контроль маси тіла; створення комфорт для повноцінної самостійності поросят; правильне переведення у цех дорощування та раціональне групування і сортування поросят.

Найскладнішою групою поросят з точки технічних, технологічних та ветеринарних рішень є група на дорощуванні. Це складний період адаптації та акліматизації поросят, який супроводжується зміною середовища, формуванням нових звичок, проявом субклінічних та хронічних захворювань. Тому важливо за 8 тижнів дорощування досягти високої збереженості поросят 98 % (95%) і добового приросту не менше 500 г до 77 денного віку – 30 кг.

Крім того, експертка розповідала про технологічні задачі для роботи з групою поросят на дорощуванні, в т. ч. про організацію мікроклімату цеху дорощування, процесу годівлі та напування, а також ветеринарні рішення на випадок ускладнень і прояву захворювань.

Нагадуємо, що в рамках Програми відбуватимуться навчальні вебінари для цільових напрямків скотарства, свинарства, вівчарства і козівництва. Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів Програми.

Для реєстрації на навчальні вебінари або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна