Експерти галузі та ММСП, які займаються козівництвом і вівчарством обговорили проблему паразитарних хвороб ДРХ під час навчального вебінару. Вебінар відбувся 10 вересня в рамках реалізації проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні»* та зібрав 25 учасників з цільових регіонів.

Спікер заходу Микола Приймак, практикуючий ветлікар і консультант з козівництва детально розповів про види паразитарних, зокрема гельмінтозних хвороб, методи їх діагностики, профілактики та лікування.

Так, найпоширенішим гельмінтозним захворюванням дрібної рогатої худоби є фасціольоз. Збудник фасціольозу паразитує у жовчних ходах печінки, висмоктуючи поживні речовини та отруюючи організм тварини продуктами своєї життєдіяльності, що призводить до розладу травлення, виснаження та зниження продуктивності. І до того ж значно погіршуються фізико-хімічні показники молока. Не менш поширеним гельмінтозним захворюванням є діктіокаульоз. Дорослі гельмінти викликають запальні процеси з ознаками пневмонії. Особливо чутливим є молодняк, у якого спостерігається важкий перебіг хвороби.

Одним з методів профілактики цих захворювань є зміна пасовищ, боротьба з бур’янами, уникнення вологих пасовищ.  А також підтримка кошару тварин чистим і сухим, а також профілактична програма дегельмінтизації поголів’я і персоналу.  Крім того, для контролю за епізоотичною ситуацією щодо гельмінтозних захворювань слід проводити лабораторні дослідження, що є особливо необхідним на територіях , де немає можливості проводити зміну пасовищ.

В свою чергу, ефективними профілактичними заходами у боротьбі з протозойними хворобами (бабезіоз, кокцидіоз, токсоплазмоз, саркоцистоз) є підвищення природної резистентності організму; карантинні заходи для новоприбулих тварин; боротьба з комахами та кліщами тваринах і пасовищах інсектоакарицидами та репалентами), а також регулярний медогляд персоналу.

__________

* Проект орієнтований на розвиток мікро, малих і середніх підприємств, які займаються тваринництвом у восьми цільових областях України – Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській, Черкаській. Реалізація сприятиме підвищенню продуктивності ММСП, , збільшенню обсягів виробництва і продажу продукції тваринництва за міжнародними стандартами якості та безпечності, впровадження міжнародних практик біобезпеки і зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.