17-18 червня у м. Умань відбувся тренінг тренерів на тему «Дотримання законодавчих вимог до безпечності харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин». Захід передбачав теоретичну та практичну частини. Практична частина проходила на базі молочнотоварної ферми ТОВ «Кищенці».

Організатори тренінгу — Консультаційний центр Асоціації виробників молока (АВМ) та Центри ветеринарного обслуговування (ЦВО) за підтримки Швейцарії у межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program, QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Захід зібрав надавачів послуг у молочному секторі з різних куточків України — Харківської, Миколаївської, Львівської, Київської та інших областей.

Дводенний тренінг мав на меті обговорення чинних вимог українського законодавства щодо безпечності та якості молока, здоров’я та благополуччя тварин з акцентом на практичні аспекти контролю за дотриманням цих вимог на господарствах з виробництва молока, а також підвищення рівня обізнаності щодо кращих практик виробництва молока.

Перший день тренінгу проходив в офісі Асоціації виробників молока.

Ірина Висоцька, координаторка компонента «Молочний сектор» QFTP, наголосила, що з кінця жовтня 2023 року, попри війну, Програма контролю сирого молока впроваджується на національному рівні з обов’язковою участю для операторів ринку, які реалізують сире молоко для харчових цілей. Існує перелік принципів, які закладено в основу національного законодавства держав-членів ЄС, і вони є орієнтиром для держав, що знаходяться на шляху євроінтеграції.

Модератором теоретичної частини тренінгу виступив Сергій Таранюк, керівник проекту ЦВО.

Під час теоретичної частини тренінгу виступили з доповіддями:

  • Ганна Лавренюк, генеральна директорка АВМ: «Євроінтеграція: виклики чи можливості для українських аграріїв?»
  • Валерій Лотоцький, директор КЦ АВМ та керівник ЦВО: «Зниження кількості соматичних клітин в молоці – як оптимізувати програму контролю маститів на фермі?»
  • Денис Тимченко, експерт КЦ АВМ: «Кращі практики утримання тварин для забезпечення здоров'я та благополуччя тварин»
  •  Сергій Когут, експерт ЦВО: «Контроль залишків антибіотиків та інших інгібіторів на фермі»

Крім того, були проаналізовані результати проектів з підтримки господарств з виробництва молока, що впроваджувалися КЦ АВМ, ЦВО та Uman Labs (спікери – Сергій Таранюк, керівник проекту ЦВО, Андрій Білан, керівник Uman Labs, Денис Тимченко, експерт КЦ АВМ).

Експерти та консультанти QFTP звернули увагу на те, що в  Україні фактично сформовано законодавство, яке повністю відповідає принципам Європейського союзу щодо контролю якості та безпечності молока. Основним законом є Закон України про державний контроль, статті 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Також є ряд підзаконних документів, а саме Наказ Мінагрополітики  № 118 «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів», який визначає вимоги до безпечності та якості молока.

Оскільки в Україні введено воєнний стан, на сьогоднішній день перехідні періоди встановлені до рівнів критеріїв, які висуваються до молока. Молоко державою контролюється на такі показники, як загальне бактеріологічне забруднення, кількість соматичних клітин , інгібітори та точка замерзання. Для обміну даними, а саме результатами досліджень між оператором ринку, компетентним органом та лабораторією, створено IT-платформу «Молочний модуль».

Тетяна Гаркавенко, головна експертка компонента «Молочний сектор» QFTP, зазначила:

 «Наразі у Молочному модулі зареєстровано більше  900 операторів ринку молока . Якщо говорити про відповідність молока вимогам Європейського союзу, то наразі 43% молока, яке виробляється в Україні, відповідає рівню екстра-ґатунку. Проте не всі оператори молочного ринку поки що зареєстровані у Молочному модулі. Наразі це є обов’язковою вимогою із жовтня минулого року».

Під час тренінгу вона також розповіла про антибіотикорезистентність: причини, контроль та шляхи подолання у молочному секторі.

На фото: Гаркавенко Тетяна, головна експертка компонента «Молочний сектор» QFTP.

Ірина Висоцька, координаторка компоненту «Молочний сектор» QFTP, зауважила: «Молочний модуль був розроблений для Держпродспоживслужби за підтримки Швейцарії у 2018 році. Наразі він модернізується. У рамках нашої швейцарсько-української програми ми переглядаємо законодавство і відповідно, намагаємось одразу актуалізувати Молочний модуль, щоб він синхронно відповідав вимогам, які встановлені до сирого молока та контролю за його обігом».

Учасники тренінгу мали нагоду побачити тестову версію оновленого модуля, де уже закладена нотифікація і оператора ринку, і компетентного органу, тобто державного експерта, про той факт, якщо у молоці були виявлені інгібітори. Така нотифікація відбувається негайно і з’являється одразу сповіщення у кабінеті Молочного модуля.

На фото: Ірина Висоцька, координаторка компонента «Молочний сектор» QFTP.

Віталій Башинський, залучений консультант QFTP, у перший день провів підготовку до практичної частини тренінгу у формі діагностичного аудиту на господарстві з виробництва молока. Другого дня презентував чек-лист «Благополуччя тварин при утриманні», з яким працювали на молочнотоварній фермі ТОВ «Кищенці». Спочатку разом із учасниками тренінгу і головним зоотехніком господарства обговорили основні питання. Далі наочно аналізували всі виробничі блоки ферми: для високопродуктивних тварин, кормосховища, телятники для різних вікових груп, відділення для хворих тварин, доїльну залу. Детально зупинились на останньому, бо саме від дотримання правил і гігієнічних вимог у доїльній залі залежить належна якість молока. 

На фото: Віталій Башинський , залучений консультант QFTP під час практичної частини тренінгу на ТОВ «Кищенці»

Віталій Башинський підсумував: «Наша сьогоднішня мета – ознайомити людей із тими змінами, які всіх чекають. Дати зрозуміти, що це не є так критично і страшно, як всі думають.  

Ми провели ризик-орієнтоване інспектування, тобто показали той перелік питань, що є у чек-листі. Вони повинні наштовхувати на пошук найкритичніших моментів у виробництві молока. Проте просто заповнення чек-листа не принесе того результату, який від нас на сьогоднішній день очікує споживач, тому  інспектор повинен глибоко розуміти процеси. У роботі із виробником і переробником він має показати, що є помічником, а не перепоною їхній роботі».

По завершенню тренінгу всі учасники отримали сертифікати про його проходження.

Тимченко Денис, експерт КЦ АВМ: «Майже всі ферми, з якими я працюю, виробляють молоко ґатунку екстра, решта не нижче вищого. Всі вони можуть за доволі короткий термін виробляти лише екстра ґатунок, для того треба зміни в ціноутворенні від переробників, що стимулюватиме їх додатково. Більшість із них вже є учасниками Програми контролю сирого молока та зареєстровані у Молочному модулі. Але, на жаль, деякі не відслідковують свої показники в системі та навіть не пам’ятають логін і пароль. Під час цього тренінгу я вкотре переконався, що вимоги до якісної молочної сировини підвищуватимуться на шляху  вступу України до ЄС. У господарств, які ще не перебудували свої підходи в роботі до нових вимог, вже зовсім обмаль часу».

Майя Семенюк, ТОВ «Клуб сиру»: «Моє завдання полягає у тому, щоб довести господарствам із якими ми працюємо, що участь у Молочному модулі є обов’язковою та важливою. Для нас, як експортерів продукції, важливо дотримуватися вимог до якості та безпечності на міжнародних ринках. Тому наша основна місія знайти аргументи, щоб зосередити виробників молока на дотриманні оновлених вимог. Звісно, це капіталовкладення, тому  часто їх треба переконувати, що їм це потрібно». 

Іван Паньків, директор «Львівської аграрної дорадчої служби»: «На ТОВ «Кищенці» мені було комфортно, господарство  є нашим клієнтом близько 9 років. Вони в своєму управлінні використовують відомий  власникам ферм підхід   через інформацію про молоко вибудовують всі управлінські процеси.

У ході тренінгу мав змогу актуалізувати знання, щоб у подальшому мати можливість поділитися із нашими клієнтами тим підходом, який буде актуальний при функціонуванні молочного виробництва згідно  з вимогами для країн Євросоюзу та України як кандидата, а потім члена ЄС. Ми маємо фактично не контролювати, а відслідковувати, як організований виробничий процес на фермах, де є недоліки, на які варто звертати увагу. Це не той підхід, який був у старій радянській і пострадянській системі, де приходив контролер з метою покарати за павутину чи тому подібне. Тут інший, мотивуючий підхід, щоб покращити якість молока на фермі».

На фото учасники тренінгу.

Більше фото у каруселі.

Консультаційний центр АВМ