Консультаційний центр Асоціації виробників молока та Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC), в рамках проєкту «Розвиток молочної галузі України», з 21 по 25 вересня провели практичний курс підвищення кваліфікації для лікарів ветеринарної медицини.

Галузь молочного скотарства постійно розвивається, наповнюється інноваціями та дослідженнями у сфері ветеринарії та зоотехнії. На сьогодні в Україні більше тисячі  молочно-товарних ферм, з середнім поголів’ям в 400 корів. Умови утримання, годівля та стрес впливають на здоров’я стада, що в свою чергу на прибуток МТФ. З якими викликами та проблемами зіштовхуються ветеринари та менеджери ферм, шляхи їх вирішення розглянули на теоретично-практичному інтенсиві  разом з кращими спеціалістами КЦ АВМ та IFC.

До участі приєдналось 18 лікарів ветеринарної медицини з усіх куточків України. На лекціях курсу розглянули основні структурні елементи референтної моделі молочної ферми, ризики гіпокальцемії та багато іншого.  Практичне навчання  проходило на  базі навчального центру, що розміщений на базі діючого господарства ТОВ "Кищенці",  що має 1300 голів дійного стада та доїльний зал «Карусель» на 80 місць.

По завершенню курсу кожен учасник отримав сертифікат про підвищення кваліфікації.

Відгуки учасників курсу:

Фролов Сергій, ветлікар  ДП «Дослідне господарство Інституту рису», Херсонська обл.:  «Сьогодення таке, що важливо добувати інформацію з усіх можливих джерел, адже технології в молочному тваринництві постійно розвиваються. Для мене курс був інформативний, насичений ідеями як прості на перший погляд дії, призводять до збільшення економіки МТФ».

Обшарський  Вадим, ветлікар СТОВ «Перемога», Полтавська область: «Після прослуханої лекції Білоконя Михайла Миколайовича про лівостороннє зміщення сичуга, думаю що у нас були присутні випадки характерні для цього захворювання. Разом із сервісним ветлікарем Базавлуком Миколою будемо діагностувати та запроваджувати протоколи лікування лівостороннього зміщення сичуга».

Шангар Тетяна, ветлікар ТОВ «Родіна -Трейд», Дніпропетровська обл.: «Це мій перший практичний семінар. Працюю у ТОВ « Родіна-Трейд»  нещодавно, після навчання з невеликим практичним досвідом потрапила на ферму де була тільки єдиним ветеринаром на 1000 голів . Лекції насичені інформацією, дійсно цікаво слухати, проблеми ендометриту та вакцинація корів актуальні для нашого господарства».

Ганна Качур, ветлікар СТОВ «Дніпро», Херсонська обл.: «Проблемою на сьогодні є боротьба з Сovid -19, який «зупинив світ»,  але  вважаю що навчання та розвиток себе  у професійній сфері не можна зупиняти. Безперечно курсом задоволена, для себе було що відмітити і підтягнути прогалини знань по темах семінару. Дякую за проведення, чекатиму запрошення на наступний курс».

Шведова Лариса Миколаївна керуюча молочним комплексом, «Агрофірма «Агротіс»,  Донецька обл.: « Працюю вже понад 20 років в цій сфері. Кожного року дуже цікаво і корисно оновлювати свої знання, коли в результаті цього досягаєш підвищення показників надоїв та приросту маси це мотивує працювати та розвиватись ще більше. Особисто мені було цікаво слухати про інновації та дослідження в області технології годівлі та комфорту утримання тварин. З годівлею я працюю більше року, для мене це поки щось нове, але після почутої інформації від Генадія Бондаренка знаю на що зверну увагу при розробці раціону. Вже хочу змінити випоювання телят, щоб досягнути кращих результатів  в групі 0-2. Розписую майбутні плани  змін для досягнення кращих результатів, фахівці переконали мене що нові зміни,  це не ризик, а навпаки великі досягнення в майбутньому».