Продуктивне довголіття молочних корів – це, в першу чергу, стратегія, яку визначає сама ферма. Денис Тимченко, консультант-технолог з управління й організації роботи молочнотоварних ферм КЦ АВМ і GAF, ділиться своїми думками, проаналізувавши статтю «Продуктивне довголіття молочних корів і чому варто переглянути його тривалість», «Молоко і ферма» 4 (83), серпень 2024.
Дуже часто, працюючи з молочними фермами, можна почути: «А от скажіть скільки сьогодні живуть на сучасній фермі? Два-три роки? От раніше корови жили довше і майже не хворіли».
Тривалість продуктивного життя молочних корів визначається часом від першого отелення до вибуття зі стада. У США та інших розвинених країнах вона становить у середньому 3-4,5 роки, хоча природна тривалість життя може сягати 20 років.
Найчастіше корова вибуває з господарства з двох основних причин:
- через загибель
- за рішенням фермера/менеджера.
Перша причина – це втрата тих тварин, яких хотілось би залишити в стаді, але не вдається через погані умови утримання, травмування тварини, поганий менеджмент, неналежну профілактику та лікування захворювань. Тобто всі причини, які лягають в площину помилок в організації та управлінні фермою.
Друга причина лягає в площину економічної доцільності подальшого утримання конкретної тварини на фермі, наприклад, коли не планується збільшення дійного поголів’я, але на фермі на високому рівні програма відтворення та вирощування ремонтного молодняку і молоді тварини мають значно вищий генетичний потенціал ніж корови 5-6-ої та старшої лактації.
Сам по собі показник продуктивного використання корів майже ні про що не скаже, якщо його розглядати у відриві від конкретного господарства, його цілей, стратегії розвитку та рівня менеджменту.
То чи можна сподіватися, що тривалість продуктивного життя корів збільшиться?
В аналізованій статті як висновок зауважують, основним фактором тривалості продуктивного життя є економічне рішення фермера/менеджера стада. Досягнення останнього десятиліття, особливо здатність отримувати велику кількість телиць, збільшення генетичного потенціалу, а також міркування щодо захисту навколишнього середовища та добробуту тварин вимагають критичної оцінки при ухвалення рішень щодо вибракування молочних корів і, як наслідок, тривалості продуктивного життя. Результати такої оцінки можуть підвищити прибутковість молочного виробництва або/та позитивне соціальне ставлення.
Запрошуємо вас до обговорення теми у наших соціальних мережах:
фейсбук-сторінка Консультаційного центру АВМ,
фейсбук-спільнота Global Agro Finance,
фейсбук-спільнота ЦВО.
Консультаційний центр АВМ