Ацидоз рубця є метаболічним захворюванням ВРХ,  профілактика ацидозу в корів включає заходи, які сприятимуть налагодженню pH рубця тварини і контролю накопичення кислоти, розповідає Денис Тимченко, консультант КЦ АВМ/GAF з управління молочнотоварними фермами. 

Ацидоз рубця є багатофакторною проблемою, що найчастіше виникає в технологічній групі високопродуктивних тварин.

До ризиків виникнення захворювання відносять порушення балансування раціонів, зокрема, раптове додавання нового високовуглеводного корму, або ж відсутність ефективного управління годівлі. 

Ацидоз рубця характеризується накопиченням у рубці надлишкової молочної кислоти, зниженням рН умісту рубця до 4,6 і нижче.

Якісна діагностика і моніторинг стану здоров’я корів допоможе вчасно виявити початкові прояви ацидозу.

З цією метою контролюємо:

  • Консистенція калу тварин (особливу увагу звертають на високопродуктивну групу). Ймовірною ознакою ацидозу вважають консистенцію калу ≤ 2 балів.
  • Активність жуйки (в нормі 80 % тварин, що лежать ремиґають).
  • Тривалість пережовування (кількість жувальних рухів менше 60 вказує на ймовірність ацидозу).
  • Вміст та співвідношення жиру до білку в молоці (ймовірними ознаками ацидозу вважають зменшення вмісту жиру нижче стандарту породи або співвідношення жиру до білку ≥1,1).
  • Споживання соди у вільному доступі ( > 50 грам/корова/день).
  • Нестабільність в споживанні сухої речовини. 
  • Рівень ламінітів в стаді. 
  • Споживання підстилки і бруду. 
  • pH вмістимого рубця, з  цією метою використовуються сенсорні болюси (задаються 2-3 тваринам). Дані зчитуються спеціальною програмою — рівень рН ≤6,5 вважають об’єктивною ознакою ацидозу.

В рамках розробки та впровадження *«Референтної моделі ферми» АВМ спільно з IFC було сформовано методологію Управління годілею. Щоб переглянути загальну інформацію та інструменти перейдіть за посиланням

До вашої уваги, коригувальні дії у випадку підвищеного ризику ацидозу рубця у корів:

Документ розроблено в рамках проекту «Розвиток молочної галузі України»

Ацидоз є поширеною хворобою серед корів у стаді, при важкій формі ймовірний летальний кінець. Окрім цього, додатковими ускладненнями є ламініт, абсцес печінки, виразка рубця, кетоз, остеопороз тощо. Тому дотримуйтесь рекомендацій, щоб уникнути негативних наслідків і зберегти економічні показники ферми.


­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Щоб отримати додаткову інформацію звертайтеся:

Зятева Марина – керівник напрямку КЦ АВМ

Тел: +38 (093) 608 71 87

Email: zyateva@avm-ua.org

Консультаційний центр АВМ


(* Референтну модель молочної ферми в Україні створили Міжнародна фінансова корпорація за підтримки Міністерства фінансів Австрії спільно з Асоціацією виробників молока та компанією «Пьотінгер Україна»)