Заготівля кукурудзяного силосу фінішує. Чи вплинула цьогорічна спека на врожай? З’ясовували із Денисом Тимченком, консультантом-технологом з управління й організації роботи молочнотоварних ферм КЦ АВМ і GAF.

— Чи вплинула спека на стан кукурудзи цьогоріч?

Температурні рекорди у липні фіксували по всій Україні, що не минулось без наслідків для молочнотоварних ферм. Подекуди у господарствах втрати продуктивності у фізичній вазі сягнули від 12% — до 34%. Хвилювання, звичайно ж, перенеслись і на поля.  Але тут виявилося не все так однозначно. Декілька тижнів тому я мав змогу побачити стан врожаю на деяких полях Київської, Полтавської, Чернігівської, Вінницької, Кіровоградської областей.

На деяких господарствах вже закінчили закладку, на інших ще триває. Бачив різне, але загалом стан кукурудзи на силос задовільний. Багато ферм мають перспективу заготовити якісний і поживний грубий корм для корів.

Як зауважує, Асоціація виробників молока, згідно опитування, господарства у Південних і Східних областях України від спеки постраждали найбільше — втрати на полях подекуди максимальні. 

— Чи можна говорити, що лише спека мала негативний вплив на урожай?

Ні, не завжди. Я помітив закономірність, що різниця у якості кукурудзи може значно відрізнятися у межах однієї області, навіть у межах одного господарства. Тут мають вплив такі фактори: вибір гібридів, якість ґрунтів, технології вирощування, наявність поливу,  на який етап розвитку рослини припала спека та інше.   

Наприклад, на Полтавщині є поля, де чудова кукурудза, але відомо й про випадки, де рослина згоріла повністю. Причина — різниця у ґрунтах. Там, де він піщаний волога не тримається і кукурудза починає швидко горіти, а культура вирощена на іншому ґрунті почуває себе добре. Десь навіть вистачило дощу, щоб відновитися.

— Як ви оцінюєте технічну підготовку на господарствах?

По-різному. Тішать ті ферми, які визнають свої помилки попередніх років, тому вдосконалюються технічно і змінюють підходи у технологіях заготівлі.

На фото заготівля кукурудзяного силосу на Чернігівщині. Як бачимо, там проводять лабораторні аналізи під час закладання силосу, визначають вміст сухої речовини, крохмалю і клітковини.

Чернігівська обл.

Наголошуємо, що інформація була підготовлена на основі візитів консультанта КЦ АВМ на деякі господарства. Для повної картини пропонуємо поділитися станом свого врожаю на фб-сторінці КЦ АВМ у коментарях до допису.

Врожай кукурудзи на силос у деяких областях України 2024 у фото:

Полтавська обл.


Вінницька обл.


Чернігівська обл.


Київська обл.1


Київська обл. 2

Консультаційний центр АВМ