Незабаром стартує сезон сінажування. Підходити до заготівлі кормів на молочнотоварних фермах варто відповідально. Заздалегідь продумати все до дрібниць, звертаючи увагу як на грубі корми, так і на консерванти. Мета забезпечити стадо кормами з якісними показниками на цілий сезон. Як підготуватися і на що звернути увагу, розповідає Артем Арутюнов, консультант КЦ АВМ та GAF.

Сезон заготівлі сінажу розпочинаєтесь з кінця квітня і триває аж до вересня, в залежності від регіону. План дій потрібно готувати ще раніше, пам’ятаючи, що успіх в годівлі це:

  • якість кормів;
  • балансування раціону;
  • менеджмент годівлі.

У структурі собівартості, корма займають від 50 до 70%

Джерело: із презентації Артема Арутюнова, «Стратегічне бачення  менеджменту годівлі, контрольні точки», Молочний конгрес 2022.

Якісні показники сінажу

У годівлі корів можна використовувати як і злаковий, так і люцерновий сінаж.

Основні показники поживності люцернового сінажу:

  • сирий протеїн — більше 20%;
  • вміст аміачного азоту від СП — до 10% від СП;
  • НДК — 36-45%;
  • перетравність НДК — 38-50%;
  • зола — менше 10%;
  • вміст неперетравної НДК на 240 год — до 16%;
  • відносна якість кормів (RFQ) — більше 150.

Основні показники поживності злакового сінажу:

  • сирий протеїн — 14-18%;
  • вміст аміачного азоту від СП — до 10% від СП;
  • НДК — 46-59%;
  • перетравність НДК — більше 46%;
  • вміст неперетравної НДК на 240 год — до 16%;
  • зола — менше 10%;
  • відносна якість кормів (RFQ) — більше 150.

Такі показники можна отримати дотримуючись менеджменту заготівлі кормів.

Менеджмент заготівлі кормів включає:

  • Підбір сортів та гібридів для вирощування необхідних кормів, що забезпечать всі потреби ВРХ.
  • Дотримання необхідної фази зрілості рослини та своєчасний початок заготівлі кормів.
  • Наявність та готовність кормозаготівельної техніки.

«Процес заготівлі має багато  особливостей, про які варто знати. Зокрема, заготівлею люцернового сінажу важче керувати, бо існують великі ризики пересушити і втратити листки, разом із ними і поживних речовин, у тому числі і протеїн.  Таким чином погіршується перетравлюваність. Також потрібно врахувати ризики по золі та по масляній кислоті. Недотримання чіткого алгоритму і правил заготівлі може привести до  утворення плісняви, розвитку маслянокислих бактерій і тому подібне.

У злакового сінажу немає дрібних листків, тому ймовірність втратити поживні речовини значно нижча.

Люцерновий сінаж при хороших погодних умовах може давати до 5 укосів, із злаковим сінажем це неможливо. По житу, пшениці або тритикале може вийти лише один укіс, проте на цій самій площі після збору можна посіяти іншу культуру.

Злаковим сінажем легше балансувати раціони і примусити корову більше їсти. Наприклад, якщо залишився лише люцерновий сінаж і кукурудзяний силос, то дуже важливо вийти на загальну перетравність раціону вище 48-50%. Починається зменшення споживання, можливо і перетравності, відповідно продуктивність може зменшиться на 1-2 л», – зауважує Артем Арутюнов.

Технічна підготовка

Посіяти і зібрати грубий корм — вагома частина роботи, але не менш важливо правильно його зберігати.  Слід заздалегідь подбати про якість силосних траншей. Підготовка траншеї включає її очищення, усунення ям і тріщин.

Підготовка траншей потребує інвестицій, але економити не варто, бо можна втрати якість корму, що в подальшому вплине на здоров’я і продуктивність корів.

Подбайте про техніку. Найкращим варіантом є наявність власної кормозаготівельної техніки, бо сінаж необхідно зібрати у правильну фазу. Чекати не буде часу. Від фази до фази є максимум тиждень. Оптимальна фаза скошування для злакового сінажу – у період прапорцевого листа та до початку виходу колоска, для люцернового — до початку бутонізації. При цьому потрібно врахувати погодні умови.

Якщо техніка власна – перевірте справність. Якщо наймана — заздалегідь домовтесь про використання.

Раціон

Складаючи раціони для корів, слід враховувати як злаковий,  так і люцерновий сінаж. Це набагато краще ніж просто годувати люцерновим.  Більше того, навіть при його відсутності, кормовий раціон може бути збагачений потрібними поживними речовинами за рахунок злакового сінажу і, наприклад, кукурудзяного силосу. Якщо не вистачає протеїну, то його можна дібрати білковим кормом.

Щоб не відчувати гойдалок у плані  молочної продуктивності заготовляйте як можна більше якісного сінажу, щоб вистачило від сезону до сезону.

Правильний раціон — це інвестиція у продуктивність корів, тому він має бути збалансований із найкращих кормів.

Кожна молочнотоварна ферма особлива і підхід має бути індивідуальним. Для налагодження процесів на фермі звертайтеся в Консультаційний центр АВМ.

Контакти: тел. +38 (093) 608 71 87 , ел. пошта zyateva@avm-ua.org. 


Консультаційний центр АВМ (КЦ АВМ) створено в 2012 році з метою вивчення та ефективного впровадження передового досвіду світового виробництва молока. В КЦ АВМ працюють експерти, що надають послуги з технологічного, кормового та ветеринарного супроводу МТФ.

Консультаційний центр АВМ