9 квітня відбувся навчальний вебінар зі свинарства в рамках реалізації Проекту впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні, що реалізовується Консультаційним центром АВМ за підтримки Програми USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» (АГРО).

Спікерка Тетяна Чорнозуб, незалежна наукова консультантка з питань відтворення свиней та андрології презентувала тему «Основні проблеми свиней у групах дорощування та відгодівлі». Учасниками вебінару стали 30 малих і середніх підприємств, фермерських і особистих селянських господарств, які займаються свинарством в цільових областях проекту.

Нинішня ситуація на свиногосподарствах вказує на те, що проблема респіраторних захворювань серед свиней відійшла на другий план. Натомість поширення набувають розлади травлення, зокрема діарея, колібактеріоз, гастроентерит, диспепсія. За словами експертки, розлади травлення можуть викликати недоброякісні корми, неповноцінні за складом протеїну, вітамінів , мінеральних речовин раціони, порушення технології годівлі, вплив несприятливих факторів зовнішнього середовища, порушення гігієни та санітарно-ветеринарного стану.

Ці захворювання не лише мають негативний вплив на здоров’я свинопоголів’я, а й завдають чималих економічних збитків пов’язаних із зменшенням середньодобових приростів і споживання корму, витратами на лікування, зниженням якості м’яса, збільшенням періоду відгодівлі.

Серед лікувальних заходів експертка зазначила регідраційну терапію для відновлення водного балансу, антибіотикотерапію, лікування підкислювачами, пробіотики та імунопрофілактику шляхом вакцинування. Заходи профілактики наступні: годувати і поїти свиней слід в одні і ті ж години; кормові раціони повинні бути достатніми за поживністю і обсягом; в раціони необхідно вводити різноманітні корми, в тому числі і мінеральні; перед згодовуванням корми повинні бути добре підготовлені (подрібнені, запарені, змішані і т. д.); не можна згодовувати тваринам недоброякісні корми (запліснявілі, прогірклі, закислі та ін.); годівниці необхідно утримувати в чистоті, регулярно їх мити і висушувати; не допускати вогкості і протягів в свинарнику.

Анонси актуальних навчальних подій опубліковано на сайті http://avm-kc.org.ua.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів Програми.

Для реєстрації на навчальні вебінари або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна