16-17 жовтня, у Львові, відбувся Всеукраїнський практичний форум «Молочна ферма», в ході якого близько 400 учасників мали змогу обговорити сучасні виклики галузі.  Серед спікерів були провідні експерти, у тому числі Валерій Лотоцький, директор КЦ АВМ та ЦВО. Модератором форуму та спікером виступив Олександр Назарко, гендиректор Global Agro Finance, директор департаменту управління МТФ у КЦ АВМ.

Організатор заходу —  журнал The Ukrainian Farmer.

Дводенний форум став майданчиком для обміну досвідом між керівниками молочних господарств, технологами та ветеринарами. Провідною темою заходу стало зменшення собівартості виробництва молока, що є надважливим чинником для багатьох господарствах в умовах війни та економічної нестабільності. Профільні експерти ділилися аналізом перспектив  та нагальними проблем молочної галузі, способами підвищення рентабельності молочних ферм, шляхами освоєння нових ринків збуту, оптимізаціє керуванням фермою в умовах обмеження людських ресурсів та ін.

Зокрема, Олександр Назарко, гендиректор Global Agro Finance, директор департаменту управління МТФ у КЦ АВМ виступ з доповіддю на тему: «Економічні аспекти управління МТФ в довготривалій̆ перспективі. Стратегічний погляд».

На початку виступу зосередив увагу на викликах, які постають перед молочним бізнесом у 2024-2050 році, серед яких – необхідність інвестувати в будівництво нових та реконструкцію старих ферм (зараз на цьому етапі 80 МТФ, з'являються проєкти на 2-5 тис. ферм, що є критично важливо по масштабуванню!), необхідність перебудовувати свій бізнес та формувати його в стилі капіталізму або сімейного бізнесу, відсутність достатньої кількості кваліфікованих кадрів, відсутність мотивації в спеціалістів робити бізнес ефективним, та інше.

Також експерт говорив про оптимізацію різноманітних процесів на фермі – умови виробництва та реалізації молока, динаміку цін на молоко, динаміку цін на корма, логістику, електроенергію та ін. Також звернув увагу на світову економіку та інфляцію. При цьому наголосив, що у будь-якому питанні важливо оперувати цифрами: «Менеджер ферми/технолог має бути і Економістом, для того щоб бути ефективним. Потрібно рахувати, звертати увагу на здавалося б незначні моменти і вимірювати показники для того, щоб розуміти куди можемо рухатися, ставити цілі та досягати їх».

Цьогоріч потужний блок доповідей  чекав на ветеринарів, говорили про сучасні дослідження щодо здоров’я і продуктивності молочних корів, подолання проблем відтворення і післяотельних ускладнень, розв’язання проблеми запальних хвороб вимені та недоотримання через це молока та багато інших актуальних питань.

Валерій Лотоцький, директор КЦ АВМ та ЦВО, під час свого виступу торкнувся теми, яка протягом останніх років стала актуальною внаслідок зміни кліматичних умов – «Менеджмент відтворення у разі теплового стресу в корів».

Він вкотре наголосив, що високі температури влітку на МТФ, якщо не застосовувати профілактичні заходи, приносять шалені втрати у грошовому виражені – зменшується продуктивності, зменшується ефективності відтворення, збільшується вимушене вибуття. З огляду на це важливо розуміти фізіологію корів, забезпечення комфортних умов утримання у спеку, особливості зміни температурно-вологісного індексу (ТВІ).  

Експерт детально описав механізм негативного впливу на відтворення теплового стресу, розповів про подвійний овсинг. Доповідь не залишила байдужими глядачів, які активно задавали питання після виступу. 

Загалом молочний форум став чудовою можливістю для учасників отримати нові знання, поділитися своїми при цьому знайти інноваційні рішення для покращення свого бізнесу, а також налагодити нові партнерські відносини.

Консультаційний центр АВМ