Управління фермою в умовах стихійного лиха вимагає швидких та ефективних дій, в першу чергу, для захисту працівників, худоби та майна.  Наступне завдання шукати шляхи для налаштування роботи та стабілізації показників ферми.

Дмитро Летка, експерт із ветеринарії МТФ (GAF), виконуючи свої обов’язки по управлінському супроводу підприємства  «Кизилжар МТС Агро», опинився у епіцентрі негоди, тому ділиться: як же вдалося мінімізувати втрати на фермі, шляхом ефективного управління?

Як раніше повідомляли ЗМІ, повінь, що почалася навесні в Казахстані, стала найбільшим стихійним лихом у країні як мінімум за 80 років. Головна причина — великий об’єм снігу, що танув. Стихійне лихо вирувало на півночі країни, внаслідок чого було зруйновано тисячі будинків, багатьом із людей довелося евакуюватися. Окрім того, повінь завдала збитків багатьом бізнесам, у тому числі й молочно-товарним фермам. 

Негода мала неминучий вплив й на господарство «Кизилжар МТС Агро», яке знаходиться в Північному Казахстані, поблизу міста Петропавловськ. Поголів’я ферми становить 1140 голів, з них 503 — дійне стадо. Добова продуктивність — 34 л молока на корову з вмістом жиру 4,1%.

На фото: «Кизилжар МТС Агро» під час повені

Проблеми з якими зіткнулись на виробництві в умовах стихійного лиха:

  • перебої централізованого водозабезпечення,
  • загроза зараження тварин різними патогенними бактеріями та гельмінтами,
  • перебої з транспортуванням молока на молокозавод,
  • порушення режиму доїння,
  • проблема не своєчасної промивки доїльного обладнання,
  • стрес тварин через постійні зміни часу доїння, викликані перебоями в роботі обладнання,
  • зменшення надою з 34,5 до 29,8 л,
  • заплідненість тварин зменшилась на 10%,
  • збільшився період роздачі кормів через непрохідність біля скирд та силосних буртів,
  • збільшення витрат на обладнання( помпи, насоси, шланги).

Дмитро Летка, експерт із ветеринарії МТФ (GAF), розповідає як вдалося впоратись у перші тижні негоди завдяки чіткій організації та прийняттю критичних заходів для забезпечення безперебійної роботи ферми: 

«Щоб напоїти тварин використовували талу воду з озер та узбіч, попередньо знезаражували її для того, аби запобігти зараженню корів різними патогенними бактеріями. А от для миття залу без чистої води обійтися було неможливо, тому привозили з резервуару, який знаходився у найближчому населеному пункті.  А ще через нестачу води, в корів та телиць парувального віку були перенесені ще не початі схеми синхронізації, що потягло за собою зниження показників відтворення PR та збільшився термін годівлі не тільних тварин, що негативно вплинуло на економіку МТФ.

Коли були  перебої з транспортуванням молока, віддавали його населенню. Це дозволило не переводити корів на 2 разове доїння, тим самим не завдавати ще більшого стресу. 

Подбали й про корм. Щоб була вчасна роздача кормів і менша забрудненість кормового столу — зробили майданчик на якому стояв стаціонарно кормозмішувач, а різні корми підвозились навантажувачем та поміщались в кормозмішувач, вийшов такий собі імпровізований кормовий центр. Надій, завдяки тривалій і кропіткій праці команди вдалось стабілізувати за 4 дні після нормалізації ситуації.

На сьогодні МТФ працює стабільно. Підприємство має надій 33-34 кг на корову із показниками жиру 4,1%, це дуже цінно, так як молоко в нас купують виключно за показниками жиру.

Із початку року маємо показники вибуття 17 корів на 578 фуражних корів, або 3% за 5 місяців, що вважаємо надзвичайно класним показником.

Показники відтворення прекрасні, маємо 60% тільних корів в стаді та продаємо нетелів в цьому році.

Очікуємо підйом продуктивності до 40 літрів із покращенням якості кормів та виходом тварин на 3+ лактації».


Щоб ознайомитися із послугами, які надає, переходьте за посиланням

Для отримання детальної інформації щодо можливих умов співпраці звертайтесь: Global Agro Finance , 066 611 7948, global.agrofinance@gmail.com.


                                                                                                                                                       Global Agro Finance