Асоціація виробників молока, ГС «Спілка переробників побічних продуктів тваринного походження» за сприяння швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP)» проведуть безкоштовний відкритий zoom-вебінар «Поводження з побічними продуктами тваринного походження на господарствах з виробництва молока» з метою підвищення рівня обізнаності учасників галузі про кращі практики, вимоги нового законодавства та спільного напрацювання рекомендацій для українських господарств.
Резистентність до антибіотиків – надактуальна проблема сучасності. З одного боку, належне лікування дійних корів за допомогою антибіотиків є важливим з точки зору забезпечення здоров’я тварин та безпечності харчових продуктів, тому невідповідне молоко — із залишками протимікробних препаратів — є нормальним для ферми. А от при споживанні такого молока людьми чи тваринами в окремих індивідуумів та в навколишньому середовищі можуть розвиватися резистентні до антибіотиків бактерії.
Тому молоко із залишками антибіотиків визначається як побічний продукт тваринного походження, непридатний для споживання, та вимагає утилізації.
На сьогодні в Україні відсутні офіційні, визнані компетентним органом, рекомендації для господарств щодо належних методик утилізації або альтернативного поводження з невідповідним молоком, які б відповідали чинним законодавчим вимогам. Це суттєво ускладнює як організацію відповідальної роботи господарства із виробництва молока, так і заходів належного державного моніторингу і контролю за їх застосуванням.
Не меншої уваги також потребує напрацювання економічно, технологічно й екологічно раціональних рекомендацій для молочних господарств щодо поводження із гноєм ВРХ та його утилізації.
- Які підходи до утилізації молока із залишками антибіотиків та гною рекомендовані та схвалені галузевими асоціаціями й органами влади у провідних молочних країнах світу?
- Які вимоги встановлені новим українським законодавством?
- Які кращі світові практики поводження із невідповідним молоком вже застосовують господарства в Україні?
- Які з них найкраще відповідають особливостям господарювання в Україні та можуть бути офіційно рекомендовані як належні?
Запрошуємо представників господарств з виробництва молока, молокопереробних підприємств, бізнес-об’єднань молочного сектору, експертів та надавачів послуг в молочному секторі, фахівців Держпродспоживслужби та профільних міністерств до активного діалогу та спільного напрацювання раціональних рішень для українських молочних господарств під час ВЕБІНАРУ, організованого Асоціацією виробників молока, ГС «Спілка переробників побічних продуктів тваринного походження» та за сприяння швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP):
«Поводження з побічними продуктами тваринного походження на господарствах з виробництва молока»
четвер, 22 квітня 2021 р.
Онлайн, платформа ZOOM
15:00-18:00
Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації
Реєстрація для отримання zoom-посилання доступна за лінком: https://docs.google.com/forms/d/1jdivCzd-0C5f0yMMvNmHYAq4qShA4RIGyAkL7TltYrU/edit?usp=sharing
Даний захід проводиться за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), http:// www.qftp.org.
This event is supported by Switzerland within the framework of the Swiss-Ukrainian Program “Higher Value Added Trade from the Organic and Dairy Sector in Ukraine” implemented by the Research Institute of Organic Agriculture (FiBL, Switzerland) in partnership with SAFOSO AG (Switzerland), http://www.qftp.org.