Консультаційний центр АВМ розпочав перший раунд регіональних навчальних семінарів «Цифри – це не нудно, цифри – це прибуток» в рамках реалізації проекту впровадження нових технологій у тваринництво, що підтримується Програмою USAID АГРО.

Перші заходи відбулися 3 серпня на базі офісу Асоціації виробників молока (м. Умань, Черкаська обл.) та 5 серпня – на базі СТОВ «Перемога» (с. Гільці, Полтавська область). Учасниками стали близько 70 ММСП, які займаються виробництвом молока у Черкаській та Полтавській, а також Харківській і Дніпропетровській областях.

Темою семінарів стали економічні аспекти ведення молочного бізнесу. За словами Валерія Лотоцького, директора з розвитку департаменту ветеринарії КЦ АВМ, принцип, який варто взяти за онову економіки ферми полягає у тому, що без відтворення ВРХ не може бути молока. Коефіцієнт тільності - показник, за яким найпростіше оцінити економіку ферми та вплив відтворення на наступну лактацію. Його відхилення від критичної норми 20% навіть на 1% в один чи інший бік призводить до збільшення або зменшення чистого прибутку на 15 доларів з кожної фуражної корови.

"Кожний долар інвестований в молочну ферму повинен приносити прибуток", – зауважив Олександр Назаркоексперт КЦ АВМ з управління активами МТФ. За словами експерта, основа розвитку МТФ – це стратегія розрахована щонайменше на 10 років. Корова приносить максимум прибутку, коли відчуває максимум комфорту. Тобто лежить в середньому 14 годин та споживає 25 кг СР корму.

Алла Науменко, менеджерка з регіонального розвитку АВМ презентувала стан, перспективи і виклики молочної галузі. Так, в галузі тривають тенденції до скорочення поголів’я та виробництва молока. Якщо поголів’я корів скорочується майже однаково у промисловому і присадибному секторах, то найбільше скорочення загального виробництва молока та його поставок на переробку відбувається через скорочення частки домогосподарств у структурі галузі. Однак, позитивним наслідком таких процесів є збільшення частки промислового молока у структурі зданого на переробку до 82%.

В рамках семінарів також відбулися візити з вивчення досвіду і кращих практик виробництва молока на ТОВ «Кищенці» (с. Добра, Черкаська обл.) і СТОВ «Перемога» (с. Гільці, Полтавська обл.).

 

Відгуки учасників:

«Потужно і практично висвітлена тема відтворення. Показані В. Лотоцьким таблиці щодо контролю та оцінки ключових показників ефективності відтворення будемо використовувати вже зараз» — Євгеній, ТОВ "Галекс Агро".

«Отримав практичну і доречну інформацію. Рекомендую додати теми щодо мікроклімату в приміщеннях та боротьби з тепловим стресом – у зв’язку з кліматичними змінами буде акутально» — Юрій, ФГ "Пахарь".

«Сподобався візит на ферму «Кищенці». Серед почутого найактуальнішим були питання, які стосувались дефіциту кальцію у тварин» — Мар'яна,  Агрофірма "Київська"

 

Наступні заходи відбудуться 11 серпня на базі ТОВ АФ «Агротіс» (с. Павлівка, Донецька обл.) та 27 серпня на базі ПСП «Червоний маяк» (с. Сядрино, Чернігівська обл.)