Дрібна рогата худоба – це невибагливі тварини, добре пристосовані як для домашнього, так і промислового утримання, а також швидко адаптуються до нових умов. Попри це, продуктивність поголів’я залежить від простих умов утримання. Приміром, кози чудово переносять холод, але, як і вівці, погано сприймають вологість. Тому, облаштовуючи кошару або козлятник, слід подбати про те, щоб будівлі були не лише сухими, але й світлими, з вентиляцією і без протягів. 

Вимогам до утримання кіз та овець був присвячений навчальний вебінар в рамках проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні», який відбувся 23 квітня. Захід зібрав близько 30 учасників, які займаються козівництвом та вівчарством у восьми цільових областях. Спікер Микола Приймак, практикуючий ветеринарний лікар, консультант з козівництва назвав основні вимоги, серед яких систематичний догляд і контроль за станом здоров’я; суха, добре провітрювана та світла стайня з підстилкою; достатньо місця для руху; годівля, що відповідає потребам жуйних тварин; забезпечення соціальних зв’язків у стаді, а також можливості випасу або вигулу.

За словами експерта, кози та вівці – копитні тварини. Тому важливо, щоб роговий шар ратиць стирався рівномірно. Для цього необхідно забезпечити достатній вигул на твердій поверхні, профілактичну розчистку ратиць та дотримання гігієнічних норм підстилки у приміщеннях утримання. Не менш важливою вимогу утримання ДРХ є догляд за шерстним покривом тварин. До заходів санітарного догляду відносять стрижку щонайменше двічі на рік, дотримання оптимального рівня вологості у приміщеннях утримання, обробку шерстного покриву від ектопаразитів та процедуру обпалювання вимені.

Дрібну рогату худобу утримують в кошарах або козлятниках, де слід створити сприятливе середовище та мікроклімат для комфорту та здоров’я тварин. Так, температура повинна становити 8–20℃, відносна вологість повітря – 65–75%. Крім цього, необхідно забезпечити освітленість основної площі щонайменше 20–25% та добру вентиляцію, щоб рівень аміаку не  перевищував 5 ppm.

Як зазначив спікер, для контролю за дотриманням санітарних умов  необхідно мати свою систему індикаторів, серед яким можуть бути температура тіла, частота пульсу і дихання тварини, рівень вгодованості та стан шерстного покриву.

Анонси актуальних навчальних подій опубліковано на сайті http://avm-kc.org.ua. Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів проекту.

Для реєстрації або отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна