05 березня експерти Консультаційного центру АВМ провели навчальний вебінар «Основи збалансованої годівлі ВРХ» в рамках реалізації проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні», що підтримується Програмою USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» (АГРО).

Учасниками заходу стали більше 40 ММСП, які займаються молочним тваринництвом у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській та Черкаській областях. Спікер Віктор Харкавлюк, експерт КЦ АВМ з технологій у молочному тваринництву презентував шлях раціону від поля до кормового столу та розповів, як годувати корів збалансовано та дешево задля досягнення максимальних показників продуктивності.

Експерт зауважив, що одним з найбільш вузьких місць в технології виробництва молока є годівля корів. Крім здоров’я і продуктивності тварин, вона може впливати й на економіку господарства, адже її частка в загальній структурі витрат становить близько 65%. Ефективність і повноцінність годівлі залежить від правильно збалансованого раціону, складеного з використанням високоякісних кормів для задоволення потреб тварин у поживних речовинах. Крім цього, велике значення має шлях цього раціону від поля до кормового столу тварини, а саме вирощування зеленої маси, технологія заготівля і зберігання кормів, дослідження поживності, складання власне раціону, управління годівлею, контроль споживання сухої речовини та цілодобовий вільний доступ до кормів. Будь-яке з вузьких місць на цьому шляху може стати лімітуючим фактором, який призведе до втрати поживних речовин у кормах і, як результат, зменшення продуктивності корів.

Типові господарства України використовують цілорічну однотипну годівлю, яка включає загальнозмішаний раціон, фізіологічну годівлю з урахування фази лактації і продуктивності та постійний доступ до кормів і води. Однотипна годівля забезпечує стабільність ph рубця і прогнозовану продуктивність, дозволяє управляти структурою раціону та попереджає звикання до нового виду корму.

За словами спікера, дешево годувати корів можна лише збалансованим раціоном складеним нутріціоністом з урахуванням усіх зоотехнічних факторів на основі якісно проведених лабораторних досліджень кормів. Запорукою ефективності раціонів є щоденний контроль за виготовленням загальнозмішаних раціонів, роздачою кормів по технологічних групах, доступністю та споживанням кормів тваринами. Експерти Консультаційного центру АВМ використовують точки контролю для відстеження повноцінності годівлі впродовж року – корови досягають піку продуктивності на 40–60 день лактації; добовий надій сягає 40 л; вгодованість корів перед запуском становить 3,25–3,75 бали, а втрата вгодованості після отелення – не більше 1 балу.

Наступні актуальні теми вебінарів та інших інформаційно-навчальних заходів будуть розміщенні на сайті http://avm-kc.org.ua  та FB-сторінці.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів Програми.

Для реєстрації на навчальні вебінари або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна.