Стабільно-високі показники якості сперми кнурів дуже важливі для господарства. Адже це висока стійкість плідників до умов екзогенного середовища, належний рівень годівлі і менеджменту та стабільна робота нейрогуморальної системи. Про концентрацію сперматозоїдів як маркерного показника сперматогенезу кнурів говорили під час навчального вебінару зі свинарства.

Вебінар відбувся 13 вересня в рамках реалізації проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні» та зібрав понад 20 учасників з цільових регіонів.

За слова спікерки Тетяна Чорнозуб, незалежної наукової консультантка з питань відтворення свиней та андрології детально, сперматогенез є динамічним процесом, що робить його дуже чутливим до впливу шкідливих факторів. Об’єктивність оцінки показників сперми та постійний аналіз сперматогенезу кнурів впливають на кінцевий результат, а саме на кількість отриманих спермодоз, кількість запліднених свиноматок, багатоплідність, якість поросят.

До факторів порушення сперматогенезу відносять наявність інфекційних збудників, стресові стани, застосування антибактеріальних препаратів, нераціональне харчування, вакцинацію кнурів-плідників, порушення мікроклімату утримання.

Своєчасний аналіз показників якості сперми та виявлення вад сперми дозволяє на ранніх стадіях  проводити корекцію сперматогенезу через різні ланки впливу. Експертка назвала такі методи корекції сперматогенезу:

  • дотримання усіх норм та вимог щодо утримання, використання та годівлі плідників;
  • своєчасна програма профілактики та лікування плідників;
  • годівля кнурів збалансованими спеціалізованими раціонами для плідників, розробленими фахівцями; відповідальних кормових компаній;
  • використання просяно-вівсяної суміші в дозі 1-1,5 кг/добу до основного раціону (високий вміст білка та поживних речовин);
  • кнурам, які піддавалися впливу будь-яких стрес-факторів застосовувати комплексні антиоксидантні препарати з умістом незамінних амінокислот, макро- мікроелементів, вітамінів з обов’язковим подальшим контролем усіх показників якості сперми;
  • застосування антигіпоксантів (актовегін) та антиоксидантів;
  • застосування простагландинів F2α.

__________

* Проект орієнтований на розвиток мікро, малих і середніх підприємств, які займаються тваринництвом у восьми цільових областях України – Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській, Черкаській. Реалізація сприятиме підвищенню продуктивності ММСП, , збільшенню обсягів виробництва і продажу продукції тваринництва за міжнародними стандартами якості та безпечності, впровадження міжнародних практик біобезпеки і зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.