Асоціація виробників молока за підтримки Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC), в рамках спільного проекту «Розвиток молочної галузі України» , реалізували практичний курс для техніків штучного осіменіння.

До навчання долучились 18 спеціалістів МТФ з усіх куточків України. Учасники отримали можливість прокачати вже існуючі навички та навчитись нового.

Тож, відкрила навчальний курс генеральна директорка АВМ Ганна Лавренюк з привітання та висвітлила виклики і перспективи молочної галузі України в умовах обмежених ресурсів. Крім того, розповіла про молочну галузь України під час війни та завдання і проекти, які наразі реалізує АВМ для підтримки і швидкого відновлення молочної галузі

Продовжив навчання Валерій Лотоцький, розкривши такі теми як: фізіологія статевої циклічності, фізіологія запліднення, ключові показники ефективності відтворення та інші. Крім того, учасники курсу мали змогу розглянути детально анатомію статевих органів корови.

Серед спікерів також був Олег Чуб, Chub Agroconcept, який розповів про технологічні рішення на МТФ та як саме вони впливають на здоров’я, високу продуктивність та прибутковість ферми.

Михайло Білокінь в свою чергу ознайомив учасників з пограмним забезпеченням для управління стадом, роботою техніка ШО з програмами та з організацією роботи пункту штучного осіменіння в тижневому ритмі.

Практична частина відбувалась на ТОВ "Кузьмина Гребля", де всі учасники відпрацювали техніку розморожування сперми та внутрішньоматкового введення.

Завершальний день навчання був на базі ТОВ «Кищенці», де всі отримали змогу попрацювати з мікроскопом, перевірити якість сперми та відпрацювати техніку внутрішньоматкового введення та УЗД корів.

По завершенню події учасники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації державного зразка та всі навчальні матеріали, які були презентовані на курсі.

Відгуки учасників про навчання:

Юзлов Євгеній, ПП «Аграрна компанія 2004», Хмельницька обл.

«Я працюю ветлікарем та штучником. Працюю на 2 посадах вже 7 місяців. Мені подобаються такі міроприємства. Дуже цікаво, що розповідають та дуже чітко показується на слайдах, презентаціях малюнки, теорія, різні випадки і потім на практиці нам розповідають як воно виглядає на УЗД. Приймаємо, в залежності від ситуації, рішення чи лікувати, чи вибраковувати. Взагалі, дуже цікаво та дуже доступно.

Я здивований, що під час таких останніх подій ми можемо навчатись, це дуже добре. Прикро, що відбуваються такі події на Сході, але я думаю, що ми можемо не боятися, а сміливо їхати. Це лише нам на користь кожному, хто хоче більше знати, бути хорошим спеціалістом.»

Бабик Оксана, ПП «Аграрна компанія 2004», Хмельницька обл.

«Я практикуючий технік штучного осіменіння протягом 11 років.  Все сподобалось, дуже гарне навчання, доступні та прості лекції, гарні практичні заняття, дуже все сподобалось, дуже гарно.

Підчас повномасштабної війни потрібно продовжувати навчатись. Хто бажає, хай навчається та проходить курси.»

Пшетаковська Ольга, підприємство «Калинський ключ», Хмельницька обл.

«Я практикуючий технік штучного осіменіння, але не довго - тільки пів року. Найбільше сподобались практичні роботи, лекції також дуже класні, але практикуючі, напевно, найцікавіші, бо там одразу все показують, все розказують.  І якщо щось не так, то одразу підходять та поправляють. Все як має бути.

Навчатись навіть у період війни є критично актуальним. Ми вже звикли до того стану, який є, до повітряних тривог, ми вже навіть не йдемо в підвали, не ховаємось. (РЕД. Команда DCK наполегливо просить не нехтувати повітряними тривогами та прямувати до укриттів)  Ми маємо розвиватись далі, ми маємо допомагати, піднімати нашу країну та допомагати нашим захисникам, навіть в такому форматі.

Хотілось би більше практичних робіт, також Генрієти. Я бачила деякі відео з попередніх курсів, бачила певні фото і одне відео знайшла в Ютубі. Було досить цікаво тому, що там з однієї сторони можна все оглядати, бо так корову коли ректалиш не видно. Так, ми проходили анатомію, але, можливо, ще буде така нагода попрактикуватись на Генрієті.»