Впливу щільності тварин на загальний імунітет стада був присвячений навчальний вебінар в рамках проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні», який відбувся 9 липня.

Учасники заходу – 20 ММСП, які займаються козівництвом та вівчарством у восьми цільових областях. Спікер Микола Приймак, практикуючий ветеринарний лікар, консультант з козівництва розповів про особливості імунної відповіді у кіз та овець, вплив щільності тварин на загальний імунітет стада та ветеринарні заходи по корекції імунної відповіді тварин.

За словами експерта, від щільності тварин у приміщеннях напряму залежить їх комфорт та благополуччя. Чим нижча щільність, тим кращий імунітет у кіз і овець. Тому, оптимальними нормами для забезпечення здоров’я і комфорту є щонайменше 1,5 кв. м на тварин при боксовій системі утримання.

Також спікер розповів про основні індикатори оцінки благополуччя тварин. Серед них належна годівля, що передбачає відсутність голоду та спраги; належне утримання, а саме комфорт під час відпочинку та тепловий комфорт. Здоров’я тварин необхідно забезпечувати легкістю в русі, відсутністю травм і хвороб, а також відсутністю болю індукованого шляхом управління процедурами. Не менш важливим для підтримки імунітету кіз та овець є позитивний емоційний стан, свобода у відтворенні природної і соціальної поведінки.

Підтримка загального імунітету дрібної рогатої худоби, а також корекція імунної відповіді залежить й від ветеринарних заходів. Основними з яких є дегельмінтизація, вакцинація від сибірки та вітамінізація. Приміром, при кожній дегельмінтизації зменшується кількість паразитів в організмі тварин, що, в свою чергу, покращує загальний імунітет. Слід пам’ятати, що при проведенні вакцинації поголів’я для отримання специфічного імунітету важливою умовою є попередня дегельмінтизація тварин. Також на підтримку загального імунітету впливають регулярна дезінфекція, умови утримання, зменшення щільності, а також належний раціон та моціон.

Анонси актуальних навчальних подій опубліковано на сайті avm-kc.org.ua. Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів проекту.

Для реєстрації або отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна