Проблема нестачі кадрів в Україні проявлялась і до війни. Зараз ця тенденція досягла критичного рівня. 

За даними Українського інституту майбутнього, на початок 2022 року в Україні проживало 37,6 млн осіб. У травні 2023 року ця цифра впала до 29 млн., з яких з яких лише 12 млн є економічно активним населенням. 2,5 млн із них - безробітні. Тобто фактично локомотивом української економіки є 9,5 млн осіб.  

Через бойові дії щодня гинуть люди. Працівників підприємств мобілізують. Релокація бізнесу і внутрішнє переміщення населення створюють кадрові диспропорції у регіонах. Мільйони українців виїхали за кордон. Відтак аграрні підприємства констатують відтік кадрів. Ринок праці відвернувся від роботодавця: кандидати мають можливість обирати вакансії та просити більшу зарплатню, кращі умови праці і т.д.  

Так проявляється кадровий голод. Як з ним боротися? Універсальних рекомендацій не існує. Однак істина - в обізнаності ситуації, обміні досвідом, дискусіях.

Як знайти і втримати кадри в умовах війни? Як залучити молодь до роботи в агросекторі? Як «вирощувати» кадри? На що звертати більшу увагу в роботі з персоналом? 

Ми хочемо про це поговорити.  

Наш консультант з управління ефективністю МТФ Катерина Дудка узагальнить результати досліджень українських і міжнародних рекрутингових та консалтингових компаній, інституцій, які досліджують ринок праці. На основі цих досліджень ми складемо портрет привабливого на даний момент і для нинішніх обставин роботодавця.  

Коли: 3-4 листопада  під час Міжнародного молочного конгресу.  

Результати та записи обговорень знайдете на наших ресурсах. Слідкуйте за оновленнями.