Друзі, закликаємо долучитися до підписання вкрай важливої для українського агросектору петиції! Рішенням Загальних Зборів від 02.11.2023, Асоціація виробників молока підтримує петицію Андрія Дикуна, в якій висловлено прохання до президента залишити до закінчення війни та ще на два роки після перемоги чинний ліміт на купівлю с/г землі у 100 гектарів в «одні руки» як для юридичних, так і для фізичних осіб та не збільшувати цього ліміту до 10 тис. га з 01.01.2024.

Адже у разі таких змін ЗНАЧНІ РИЗИКИ саме для молочного сектору України.

За підрахунками Kyiv School of Economics , 52% втрат лише за рік війни - у молочній галузі. Зокрема, Харківська область, що до повномасштабного вторгнення була в ТОП-3 за поголів'ям корів і виробництвом молока, зараз займає 1-ше місце по втратах - понад 3 млрд дол. За нею - частково окуповані Запорізька (2,5 млрд дол.) та Херсонська (2,1 млрд дол.)

Прифронтові агропідприємства залишаються об'єктами навмисних обстрілів та нищення. Розмінування с/г земель для постраждалих господарств коштує від 4 тис. дол/га.

При цьому молочні ферми, які забезпечують найбільшу кількість робочих місць на селі та податкових відрахувань у бюджет, не зможуть існувати без гарантованого земельного банку під вирощування грубих кормів.

В контексті цих викликів, у воюючій країні, молочні господарства ризикують не витримати конкуренції від тих, хто підтримує збільшення ліміту в 100 разів від чинної концентрації землі в одних руках .

Наша спільнота має можливість вплинути на прийняття рішення. Поширюйте інформацію, долучайте до підписання петиції колег, членів родини, друзів, знайомих. Сила в об'єднанні!

Підписати петицію: https://petition.president.gov.ua/petition/209616