Згідно інформації з відкритих джерел, щонайменше кожна п’ята корова промислового молочного стада кульгава. Наприклад, у Великобританії кульгавість (22% корів) є однією з найдорожчих проблем, з якими стикаються молочні фермери, і третьою за поширеністю причиною вимушеного вибракування, повідомляє Рада з розвитку сільського господарства та садівництва (Agriculture and Horticulture Development Board, AHDB).

Консультанти дорадчої служби Університету Вісконсіна (Медісон) зазначають, що один випадок кульгавості може коштувати від 90 до 300 дол. Навіть якщо порахувати за мінімальним показником — 90 дол./випадок, — то витрати на молочній фермі на 300 корів із 20-процентним рівнем захворюваності становитимуть 5400 дол. Дехто може вважати лікування кульгавості як основну витрату, втім є кілька інших аспектів, які коштують значно більше.  

Детальніше про кульгавість, проблеми з ратицями та способи вирішення проблеми розповідає Денис Тимченко, консультант-технолог КЦ АВМ та Global Agro Finance, на сторінках друкованої версії журналу «Молоко і ферма» № 2/2025.

Кілька важливих фактів з анатомії ратиць

У корови на кожній нозі є два добре розвинені пальці або копитця, які еквівалентні людським пальцям. Внутрішнє медіальне копит це відповідає нашому середньому пальцю, а зовнішнє латеральне — безіменному. Два рудиментарні пальці — другий вказівний і п’ятий мізинний — функціонального значення не мають. Вони представлені роговою капсулою і однією-двома кісточками, які не мають суглобового з'єднання з основним скелетом кінцівки. Еквівалент великого пальця взагалі втрачено.

У ратиці шість кісток, за типової маси тварини 600 кг на кожну передню кінцівку припадає по 165 кг, на кожну задню — по 135 кг. Це досить велике навантаження, якщо взяти до уваги відносно тонку структуру ноги корови порівняно з рештою тіла.

Корова ходить на кінчиках пальців, а рогова стінка ратиці (фото 1), еквівалент наших нігтів, несе на собі більшу частину її ваги.

Фото 1

Будова пальця/копитця корови

1) Рогова стінка копитця — еквівалент нігтя людини, найміцніший і найважливіший ріг для витримування ваги тіла. 2) Ріг підошви — еквівалент подушечки лапки собаки чи кота. 3) Біла лінія — місце з’єднання рогу стінки та підошви, дещо м’якша рогова тканина. 4) Копитцева кістка — еквівалент кістки на кінці пальців людини, це основна кістка копитця, яка має трикутну форму. 5) Ламінарний коріум (листочковий шар) — тканина, що підтримує копитцеву кістку в роговій стінці. 6) Коріум підошви — відповідає за формування нового рогу підошви, він схильний до пошкоджень, що може призвести до синців, виразок підошви та крововиливів білої лінії. 7) Вінчик ратиці — знаходиться на лінії росту волосся у верхній частині стінки ратиці. Звідси росте новий ріг, якому потрібно приблизно рік, щоб досягти кінчика пальця, і п’ять місяців, щоб зажити. 8) Сухожилля згиначів — прикріплює копитцеву кістку. Пошкодження після глибокої інфекції може призвести до викривлення копитець/пальців. 9) Пальцевий м’якуш — щільна жирова подушка (устілка) під п’ятою. Відіграє дуже важливу роль у функціонуванні п’яти, оскільки поглинає та розсіює силу навантаження й підтримує копитцеву кістку під час ходьби тварини.

Порівняно недавно низкою досліджень було встановлено, що у корови є природна амортизуюча устілка — пальцевий м’якуш (шар жиру) — між тканиною, з якої формується ріг, і копитцевою кісткою.

Ріг, по суті — видозмінена шкіра, росте з ламінарного коріуму (ріг підошви) або з вінчика ратиці (ріг стінки) зі швидкістю приблизно 5 мм на місяць. Темпи росту можуть уповільнюватись або пришвидшуватись. На це впливає низка факторів і не останній з них — годівля.

Гормон релаксин, що виділяється перед отеленням, послаблюю чи зв’язки в суглобах під час вагітності, змушує не тільки кістки тазу розходитись для того, щоб забезпечити народження плоду, а й кістки ратиць опускатись, тим само збільшуючи тиск на живу тканину.

Хронічна повторювана кульгавість може змінити анатомію ратиці, тобто призвести до незворотних змін.

Довжина обрізки ратиць типової молочної корови голштинської породи повинна становити 85 мм, а не 75 мм, як радилось раніше, щоб уникнути надмірної обрізки.

Некоректна або невчасна розчистка ратиць

Розчистка ратиць має проводитись двічі на рік. Дуже часто доводиться чути, що потрібна бригада чи людина для обрізки ратиць. Після виконання завдання ратиці короткі, чисті, білі (як на фото 4). Де це не буде великою проблемою? При цілорічному прив’язно-стійловому утриманні, хоча корови й не будуть почуватись настільки комфортно, як раніше.

Діаметрально протилежний підхід обрізці ратиць — функціональна розчистка (фото 5 і схема 3).

Вона передбачає підтримання або повернення до, по-перше, притаманного для корів розподілу маси між кінцівками й окремими пальцями, а, по-друге, правильного анатомічного розміщення кісток усередині ратиці. Якщо цього не зробити, то тиск зміщуватиметься на ділянку, де копитний ріг м’якший, що призведе до появи виразки. Жировий прошарок, який є між кісткою і тканиною, працює як устілка й одночасно насос для перекачування крові, тим само живлячи тканини копитного рогу. 

Схема 3

Функціональна розчистка ратиць

Основні причини росту кульгавості

У ході реалізації проєкту «Розвиток молочної галузі України», до якого були задіяні Міжнародна фінансова корпорація (IFC) за підтримки міністерства фінансів Австрії, компанія Poettinger й Асоціація виробників молока (АВМ), було розроблено референтну модель молочної ферми — еталонну операційну модель, побудовану на найкращих світових практиках та адаптовану до українських реалій.

Щоб дізнатись більше про інструменти референтної моделі  молочної ферми, перейдіть за посиланням


Детальніше у журналі «Молоко і ферма» №2/2025 — інфографіка та детальні матеріали про:

  • Протокол вирішення проблем кульгавості у корів
  • Оцінка локомоції: як виявити проблему вчасно
  • Значення комфорту та інше.