Як зменшити втрати від птахів на фермі? Напрацюваннями ділиться Олександр Назарко, гендиректор Global Agro Finance:

"
Реалізація методів відлякування влітку, до того, як птахи влаштують свої гнізда у Вашому корівнику під час холодної погоди, і використання хижих птахів для відлякування - серед рішень, які можуть допомогти вирішити проблеми із птахами на фермі. Цими та іншими напрацюваннями ділюся з Вами нижче:

1. Зберіть дані про кількість птахів, що живуть на Вашій фермі.

Вам потрібно знати, наскільки велика Ваша проблема зі шкідливими птахами, перш ніж Ви розробите план управління проблемою. Кількість птахів, ймовірно, буде найвищою на Вашій фермі, коли погода буде холодною, оскільки вони шукають тепло в приміщеннях та надійне джерело їжі - Ваш корм для худоби.
Оцінка кількості птахів у великій групі не дуже важка.


Метод, яким ми користуємося, - це підрахунок групи з 10 птахів, які знаходяться близько один від одного. Потім - виробляємо ментальний знімок і оцінюємо, скільки груп по 10 птахів ми бачимо. Це не ідеальний підрахунок, але він виконує свою функцію.


Окрім того, важливо знати види птахів.
У нашій практиці ми зустрічали ферми, де за один день було зареєстровано понад 10 000 птахів. Найбільш поширеними видами птахів були шпаки, голуби, ворони і горобці. Якщо Ви вже маєте приблизну оцінку популяції птахів на своїй фермі, можете вжити конкретних заходів.

2. Проведіть аналіз вартості та користі для відлякування птахів.

Тепер прийшов час оцінити, в якому обсязі птахи завдають збитків Вашій фермі. Втрата корму - найлегший спосіб почати. Якщо у Вас немає коректної оцінки, можете використовувати наш середній показник втрат корму від поїдання і псування птахами - 4,4%. Далі спробуйте оцінити будь-які збитки від шкоди птахів Вашим будівлям. Фекалії птахів можуть викликати корозію будівельних конструкцій. Ці два типи пошкоджень/втрат - єдині, які ми дійсно можемо оцінювати. Потенційний зв'язок між патогенами, присутніми в фекаліях птахів, та здоров'ям корів нам недостатньо зрозумілий, щоб ми могли визначити будь-які витрати на лікування корів, пов'язані з птахами.

Так, у Вас готова оцінка розміру шкоди від птахів на фермі

3. Остерігайтеся патогенів, пов'язаних з птахами

Підтверджених даних, щодо зв'язку здоров'я корів з птахами не маю, але ми знаємо, що Campylobacter jejuni зустрічається у фекаліях диких птахів. Насправді, деякі дослідження повідомляли, що до 50% зразків фекалій птахів містили Campylobacter jejuni. Цей патоген представляє загрозу для Вашого здоров'я і здоров'я Вашої худоби. Можливо, Ви чули про види кампілобактерій у зв'язку з захворюваннями, що передаються із їжею.

Звісно, викликають хвилювання інші потенційні патогени, виявлені у фекаліях птахів — сальмонела і кишкова паличка.

4. Впроваджуйте методи стримування влітку

Хоча кількість птахів на Вашій молочній фермі, ймовірно, досягає піку в холодну погоду взимку, впровадження методів стримування птахів літом є ключем до успіху. Птахи так само непередбачувані, як і погода. Як тільки настає перший холодний період погоди, птахи починають шукати тепле місце, щоб влаштувати там свою домівку на зиму. Це означає, що вони облаштовують місце для свого нічного перебування. Після того, як птах облаштовує свою нічну домівку, Ваші шанси вигнати його з корівника значно зменшуються.

5. Розгляньте місцевих хижаків для стримування птахів

Використання природи для боротьби з птахами на Вашій фермі стало одним з найефективніших методів стримування, які я бачив на молочних фермах. Подивіться, чи є серед хижих птахів навколо Вашої ферми ті, які можуть Вам допомогти.


Яструби, орли, соколи і сови - це хижі птахи, які можуть підсилити Ваше управління птахами-шкідниками. Хижаки або нападатимуть, або проганятимуть більшість видів птахів.


Залучення хижаків на Вашу ферму може бути таким самим простим, як встановлення верхівок у полі або розміщення відповідних гніздових ящиків в тихих місцях навколо ферми. Це може бути великим виграшем, оскільки хижаки будуть стримувати інших птахів в обмін на відповідні місця проживання. Якщо цей метод добре працює на Вашій фермі, він також пропонується як екологічно чистий і соціально прийнятний спосіб боротьби зі птахами-шкідниками.

ДОДАТКОВІ ПОРАДИ:
6. У всіх місцях, де може гніздитись птах в корівнику, закріпіть колючий дріт. В таких місцях птаху не буде комфортно гніздитись і велика вірогідність того, що птахів в приміщеннях буде суттєво менше.

7. Унеможливіть споживання зерна та комбікорму птахами в місцях завантаження кормозмішувача. Виключення кожного етапу із ланцюга є важливим.

8. Якщо птахи споживають корм із траншеї/кургану - після завершення годівлі - варто накривати споруди для зберігання кормів. Варто створити дефіцит кормової бази для птахів.

9. Вручіть охороні пневматичну рушницю та купуйте в них відстріляних птахів. Хай і найменш гуманний, але це надзвичайно працюючий метод: і птахам покою не дає, і обходи території регулярні, і із часом популяція суттєво знижується, або взагалі птахи оберуть собі більш безпечне місце для життя та розмноження.

Всі рішення приймаються через обрахунки:

   ⇒ Чим більше Ви маєте тварин - тим швидше треба позбуватись птахів.

   ⇒ Чим менше Ви маєте тварин - тим менше Ви маєте права на втрату коштів.

Якби то не було - із птахами треба боротись, і хто бореться на постійній основі, а не “час-від-часу”, обов’язково поборить.

Так сталось, що в практиці ми вирішуємо цілий масив питань на підприємствах наших партнерів.
Якщо у Вас є не вирішені питання чи є потреба у вирішенні проблем, через котрі Ви не спите вночі - телефонуйте нам - і ми обовʼязково допоможемо знешкодити їх та налаштувати виробництво для отримання стабільної динаміки позитивних показників.

"

Якщо Ви хочете побудувати успішний молочний бізнес з нуля, перезапустити діючий бізнес, потребуєте допомоги у вирішенні викликів Вашої МТФ – звертайтесь до експертів Global Agro Finance , 066 611 7948, global.agrofinance@gmail.com.

Олександр Назарко, директор Департаменту управління МТФ КЦ АВМ, гендиректор GLOBAL AGRO FINANCE​​​. Разом з командою, члени якої спеціалізуються на різних напрямках молочного виробництва, надає консультаційні послуги в Україні та за її межами. Зокрема особисто спеціалізується на таких питаннях, як аудит, економічний аналіз та  управління МТФ, кризис-менеджмент, розробка концепцій і стратегій розвитку молочних ферм та  експертний супровід при їх будівництві. Досвід роботи в молочній галузі 10 років.     


Більше про роботу GLOBAL AGRO FINANCE на Facebook-сторінці.


Читайте також:

СТВОРЕННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ДЛЯ МОЛОЧНОТОВАРНИХ ФЕРМ. GLOBAL AGRO FINANCE