Консультаційний центр АВМ продовжує серію навчальних заходів в рамках реалізації Програми USAID АГРО «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні».

 

19 лютого відбувся навчальний вебінар «Забезпечення якості молока», де спікер Віталій Захарченко, експерт КЦ АВМ з розведення, відтворення, управління здоров’ям розповів, як досягнути найвищої якості молока. Учасниками заходу стали більше 30 ММСП, які займаються виробництвом молока і молокопродуктів у цільових областях Програми.

За словами експерта, при виробництві молокосировини необхідно контролювати щонайменше два основні показники – кількість соматичних клітин, яка повинна становити <200 тис/см3 та загальну бактеріальну забрудненість молока на рівні <100 тис КОУ/см3. Кількість соматичних клітин в молоці залежить від здоров’я вимені та профілактики маститів на господарстві. В свою чергу, на бактеріальну забрудненість впливає технологія і гігієна доїння, а також обробка молока.

Спікер детально розповів про важливість дотримання технології та гігієни доїння, як одного з ключових факторів виробництва якісного молока. Так, оператори машинного доїння повинні щоденно дотримуватися протоколу, який включає переддоїльну обробку дійок спеціальним розчином; здоювання перших цівок молока; очистку дійок одноразовими паперовими рушничками; приєднання доїльних апаратів, яке повинно відбутися через 60–90 секунду після стимуляції вимені; відключення доїльного апарату та зняття доїльного апарату після повної молоковіддачі та постдипінг дійок із використанням спеціальних засобів. Для забезпечення якості молока та зменшення ризиків контамінації важливо контролювати особисту гігієну операторів доїння та післядоїльну обробку молока. Експерт наголосив, що швидке та ефективне охолодження свіжовидоєного молока до температури зберігання 4°С–6°C запобігає або зводить до мінімуму подальше збільшення кількості мікроорганізмів.

Наступні актуальні теми вебінарів зі свинарства будуть розміщенні на сайті http://avm-kc.org.ua  та FB-сторінці.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів Програми.

Для реєстрації на навчальні вебінари або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна