Вивчення міжнародного досвіду й адаптація кращих виробничих підходів і технологічних рішень в умовах українських ферм — невід'ємна складова роботи консультантів КЦ АВМ та Global Agro Finance. Валерій Лотоцький, директор Консультаційного центру АВМ та керівник Центрів ветеринарного обслуговування (ЦВО), і Олександр Назарко, директор ТОВ «Глобал Агро Фінанс» і департаменту управління МТФ Консультаційного центру, взяли участь у тритижневому курсі стажування в Ізраїлі.
Курс «Виробництво молочної продукції у ˮнизьковуглецевомуˮ майбутньому/Dairy Production in a Low-carbon Future» проходив на базі Міжнародного сільськогосподарського навчального центру MASHAV, який з 1963 року спеціалізується на розвитку кадрового потенціалу, передачі знань та професійній підтримці у сфері сільськогосподарського виробництва.
«Чим мене вразив Ізраїль? Насправді не надоями і не технологіями, хоч вони на дуже високому рівні, а відповідальністю та відкритістю, — наголосив Валерій Лотоцький. — Що стосується відповідальності, то між усіма учасниками ринку молока (уряд, виробники, переробники, споживачі) є постійний діалог і взаємна згода. Кожен з них відповідально ставиться до взятих зобов'язань і дотримується їх».
Завдяки цьому ізраїльтяни змогли отримати рекордні надої й забезпечити населення якісними молочними продуктами власного виробництва (>85%) в умовах, де фактично відсутні основні ресурси для виробництва молока — земля і вода.
Відповідальність проявляється й у ставленні до тварин, і до майбутнього. Тут думають не лише, як заробити сьогодні, а про те, як зберегти та покращити навколишнє середовище для нащадків.
Під час навчальної програми стажери відвідали молочні ферми, переробні заводи, ветеринарний кооператив Hachaklait, компанію зі штучного осіменіння та розведення молочних корів SION, лабораторію якості молока, кормові центри, поспілкувались із фермерами та іншими учасниками ринку.
Молочна галузь Ізраїлю має свої особливості. Тут ставляться високі вимоги до безпечності та якості молока, регулюється виробництво сировини та імпорт набілу. З огляду на невелику територію (площа країни становить 22 145 км²; для порівняння Львівська обл. — 21 833 км²) концентрація ферм і худоби досить висока. На сьогодні тут нараховується близько 130 тис. дійних корів із середньою продуктивністю 36−38 л сирого молока (і це в умовах теплового стресу!), а середні показники жиру становлять 3,95%, білка — майже 3,49%, КСК — 170 тис./мл. На фермах працюють головним чином власники і члени їхніх родин. Послуги з годівлі надаються переважно кормовими центрами, ветеринарні послуги та послуги зі ШО надаються спеціалістами Hachaklait та SION, які мають можливість щодня бувати на підопічних фермах. Зразки кожної партії сировини, що відправляється на переробку, обов’язково надсилаються в лабораторію якості молока для аналізу.
«Таких гарних результатів удалось досягти завдяки багаторічній цілеспрямованій роботі зі створення специфічної моделі виробництва, яку вдалось поширити на всі молочні ферми і вони рухаються в одному руслі й напрямку. В її основі кооперація, високі і точні технології, а також регулювання, бо при таких високих цінах на корми фермеру вижити було б не реально», — ділиться враженнями Олександр Назарко.
«Головне, чого нам треба навчитись в ізраїльтян, то це співпраці. Галузь, не маючи умов для виробництва молока, дуже консолідована», — наголошує Валерій Лотоцький.
Підгледіли наші консультанти й низку технологічних рішень, які варто розглянути для застосування в Україні, наприклад:
ОХОЛОДЖЕННЯ КОРІВ. На фермах обладнано «кімнати» для охолодження з водовідведенням. Вони розміщуються поруч із прохідною алеєю. Сюди корів заганяють групи корів по мірі необхідності — до 6−7 разів на добу, — обдають водою і обдувають вентиляторами.
ОСВІТЛЕННЯ, ЗАОЩАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ І ЇЇ ВЛАСНЕ ВИРОБНИЦТВО. Не використовується світло для освітлення в зонах відпочинку тварин, але при цьому дуже яскраво освітлений кормовий стіл вночі. Більше того, є ферми, які заробляють не стільки на молоці, скільки на генерації енергії завдяки сонячним панелям, якими просто вкриті дахи.
ДАТЧИКИ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ СОМАТИЧНИХ КЛІТИН БЕЗПОСЕРЕДНЬО ПІД ЧАС ДОЇННЯ. Таким чином унеможливлюється передача збудників маститу від корови до корови через дояра, пришвидшується виявлення і лікування хворих корів або ж вибракування проблемних.
Звісно, ще знадобиться час для аналізу й оцінки почутого і побаченого та можливості застосування нових знань, найкращих і найсучасніших світових технологічних/управлінських прийомів на українських фермах, але ще один крок у цьому напрямку зроблено.
Участь консультантів КЦ АВМ та Global Agro Finance у курсі «Dairy Production in a Low-carbon Future», що організовувався Міжнародним сільськогосподарським навчальним центром MASHAV, стала можливою завдяки підтримці Посольства Ізраїлю в Україні.
Консультаційний центр АВМ (КЦ АВМ) створено в 2012 році з метою вивчення та ефективного впровадження передового досвіду світового виробництва молока. В КЦ АВМ працюють експерти, що надають послуги з технологічного, кормового та ветеринарного супроводу МТФ. Середній показник річної продуктивності господарств-клієнтів КЦ АВМ становить понад 8500 кг молока на корову. КЦ АВМ з 2020 року є набувачем референтної моделі молочної ферми, що розроблена Світовим банком Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC). КЦ АВМ є надійним партнером світових організацій IFC, Safoso, USAID, FAO, EBRD та інших. Контактна особа: Лотоцький Валерій — директор КЦ АВМ +38 097 3 951 221 lototskyy@ukr.net |
Global Agro Finance (GAF) — міжнародна компанія, що створена в 2020 році з метою розвитку напрямку управління активами в сільському господарстві. На сьогодні Global Agro Finance займається комплексним управліннями активами молочних ферм. Основні види діяльності: оперативне управління молочними фермами; управління земельним банком; кризис-менеджмент підприємств; супровід будівництва та реконструкції ферм; діагностика зрілості бізнес-процесів і розробка планів розвитку аграрних підприємств. Контактна особа: Олександр Назарко — директор GAF +380 666 117 948 global.agrofinance@gmail.com |